НАЧАЛО » ������

Идвала последната вълна на моловете

Строителите вече няма да печелят по 20-25%, предрича арх. Петър Диков

fb
3E news
fb
02-11-2010 03:16:14
fb

 

Главният столичен архитект Петър Диков прогнозира по време на дискусионен форум на тема "Строителство и недвижими имоти", че вече нямало да се строи без инфраструктура, да имало нискокачествено строителство и проекти, защото това би ги направило непродаваеми.
Няма да има печалби над 20-25%, нито пък печалбата ще е сигурна, а инвестицията ще е риск - коментира главният столичен архитект. Дошъл бил и краят на строителството с чужди пари "на зелено". Към момента в София се строели най-вече еднофамилни къщи и големи обекти.
Платените такси за строителни разрешителни за тази година са в размер на 15 млн. лв. - е с 10 млн. лв. по-малко от 2009 г. и три пъти по-малко от 2008 г., съобщи Диков. Зад тях стоели 1.5 млн. кв. м площи. Три четвърти от цената обаче била за 3-4 мола. Архитектът определи тези проекти като последната вълна големи търговски обекти. Като добър сигнал за пазара той посочи, че нарастват разрешителните за производствени сгради.
Цените на парцелите по локациите на метрото растяха на фона на общия спад, каза по време на форума Симеон Митев, управител на агенция "Шанс – 96". Според него купувачите днес търсят малки крайградски парцели за вили или къщи за 20-50 хил. евро. Друг относително активен купувач са търговските вериги, които търсят терени на булеварди или навътре в кварталите. Митев очаква още 10-15% спад на офертните цени на парцелите и по-сериозно оживление на пазара през април. Той коментира, че печалбите на инвеститорите вече ще са 10-15%, а не 100%.
Строителните компании залагат 8-10% печалба - отговори Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. "Големите печалби се реализират от възложителите, но там и рискът е по-голям", каза той.
Той коментира още, че отпадналите 1100 фирми от Централния професионален регистър на строителите са по-малък брой от очакванията на камарата, което изтълкува като добър признак за сектора.


По статията работи:

Admin Admin