НАЧАЛО » ������

Започна строителството на Околовръстното към "Младост"

Без премиера Южната дъга нямало да я има 20-30 години

fb
3E news
fb
31-10-2010 03:19:41
fb

 

Министър-председателят настоя от "Главболгарстрой" за по-кратки срокове на строителство на Софийски околовръстен път в частта му към ж. к. "Младост". Това стана на официалната първа копка на обекта. Трасето е дълго 3 километра и 620 метра и трябва да бъде завършено за 23 месеца. Общата стойност на строителните дейности е 37 млн. лв.
Премиерът каза, че са дадени 82 милиона лева за отчуждаване, а самата магистрала била по-евтина от отчуждението, и че без него Южната дъга на Околовръстното шосе нямало да я има и след 20-30 години. ОП "Регионално развитие" се налага като водещата оперативна програма, заяви в официалното си изказване Росен Плевнелиев. Проектът се финансира именно от тази програма. Той изтъкна, че оперативната програма не подкрепя само София, а стига до всяка община. Според министъра сегашното правителство се разплащало 15 пъти по-бързо от предходното. Над 1 милиард лева трябва да бъдат разплатени за 2 години по тази програма, а до края на тази година - 300 млн. лв.
Министър Плевнелиев прогнозира, че строителството на Западната тангента на Околовръстният път може да започне до края на 2012 година, а на самата магистрала София – Калотина с дължина 48 км – през втората половина на 2012 или най-късно в началото на 2013 г. Северната тангента пък може да стартира през втората половина на 2012. Пътят е дълъг и сложен, подчерта Росен Плевнелиев.
София се развива "тук и сега", каза от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й строителството на Околовръстното шосе е пример за взаимодействието между общината и държавата. Категорично приоритет за столична община следващите години остава модернизирането на града чрез инфраструктура.


По статията работи:

Admin Admin