НАЧАЛО » ������

Electrolux ще прави прахосмукачки от пластмасови отпадъци, които плават в океана

Компанията ще събира пластмасата с гмуркачи или ще ги прибира от вълните

fb
3E news
fb
29-06-2010 12:00:00
fb
Докато снимки и видеорепортажи с носещия се по океанската повърхност на Мексиканския залив петрол, се разпространяват в интернет и по телевизионните канали, една фирма събира отпадъци от пластмаса, които плават в океана, за да произведе прахосмукачки.
Electrolux, вторият в света производител на битови уреди, съобщи, че ще събере плаващите острови от отпадъци в Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и от три европейски морета и ще използва материала за производство на шест демонстрационни прахосмукачки.
От шведската фирма уточниха, че прахосмукачките няма да бъдат продавани, а ще се използват, за да се привлече вниманието към замърсяването с пластмаса и недостига на рециклирана пластмаса за производство на битови уреди.
"Съществуват пластмасови острови, които понякога са няколко пъти по-големи от щата Тексас, и те плават в нашите океани. В сухоземните части се опитваме да съберем достатъчно рециклирана пластмаса и да задоволим търсенето от произведени с чисти материали прахосмукачки," коментира Сесилия Норд, вицепрезидент на Electrolux.
Иницативата "Прахосмукачка от морето" ще събира пластмаса с гмуркачи или ще ги прибира от вълните.
От Electrolux казват, че е необходимо повече пластмаса да бъде преработвана и използвана наново, за да бъде прочистен световният океан. Отношението на потребителите към рециклираната пластмаса също трябва да се подобри, за да се премахне несигурността, която пораждат доставките на рециклирани материали.
По статията работи: