НАЧАЛО » ������

ТЕЦ"Варна" включи още три блока

Работата на централата покрива недостига от спрени блокове в комплекса"Марица изток"

fb
3E news
fb
20-12-2010 03:24:42
fb

 

ТЕЦ"Варна" активира три от блоковете за студен резерв, за да покрие недостига на мощности заради аварии в централите от комплекса "Марица изток". Това съобщи пред 3Е ръководителят на Централното диспечерско управление в Електроенергийния системен оператор Митьо Христозов. Така варненската централа работи с четири от шестте си блока. Студеният резерв е готовност на централата да поддържа мощности за включване в енергийната системата, за което Електроенергийният системен оператор заплаща цена, определена от регулаторната комисия.

Аварирали са два блока в ТЕЦ"Марица изток 3" заради счупени лопатките на турбината, не работи един блок в ТЕЦ"Марица изток 2", както и има проблеми има с първи блок на новата ТЕЦ"AES Гълъбово". Високата аварийност на един от блокове на ТЕЦ"Марица изток 3" се оказа проблем за системата, тъй като България изнася по 1400 МВт дневно. Натоварено е производството на енергия от водните централи.

До края на годината НЕК ще изнесе рекордните 7.5 млрд. Квтч.През миналата седмица заради ниските температура консумацията се е увеличила.Варненската централа вече работи с четири от шестте си блока, за да гарантира енергийния баланс на България.

"Нормално е при понижаване на температурите през зимата да се повишава консумацията на електроенергия. Затова и ние винаги имаме готовност да реагираме при възникване на подобна ситуация и да активираме студения резерв своевременно, при поискване от страна на Енергийния системен оператор", обясни Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна".

През тази от активиран студен резерв в ТЕЦ "Варна" са произведени 1. 2 млн.МВтч. Допълнителните мощности на централата бяха използвани в периода септември-октомври 2010 г., по време на извънредно удължения ремонт на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй". Студеният резерв бе активиран също и през лятото (юли-август), за да бъде компенсирана повишената консумация на електроенергия по Черноморието, както и в началото на годината (януари-февруари) заради ниските зимни температури, припомниха от ЧЕЗ.

 

От началото на годината ТЕЦ "Варна" е произвела 2.6 млн.МВтч. Пикът в производството е регистриран през месец октомври, когато 1000-мегаватовият блок VI на АЕЦ Козлодуй бе изключен от електроенергийната система на страната ни заради ремонтни дейности, обясниха от компанията. Тогава ТЕЦ "Варна" произведе за нуждите на енергийната система на България 481 252 МВтч. електроенергия.


По статията работи: