НАЧАЛО » ������

Депутат от ГЕРБ възкреси заменките

Предложените от Любен Татарски промени позволяват на инвеститори да си избират държавни или общински терени и да получават предварително съгласие

fb
3E news
fb
09-06-2010 12:00:00
fb
Още незатихнал скандалът около неправомерно извършваните замени на земеделски земи и гори и неотпадналата заплаха от Европейската комисия най-изненадващо депутатът от ГЕРБ Любен Татарски внесе и прокара поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Изменението, което е внесено от народния представител още на 24 февруари, позволява инвеститори да си избират държавни или общински терени и да получават предварително съгласие от министъра на земеделието или от съответния кмет, че могат да променят статута им, т.е. да ги превърнат в строителни площадки. След като инвеститорът за своя сметка промени статута на земята, общината или държавата могат да му я "продадат, заменят или да учредят ограничени вещни права", пише в проектозакона.
Според вестник "Сега" на заседанието на аграрната комисия, проведено на 3 юни, никой не е обърнал внимание на скандалния текст. Всички депутати са одобрили единодушно внесените от бившия кмет на Разлог Татарски поправки в най-много променяния Закон за собствеността и ползването на земеделските земи.
Проектът на депутата от ГЕРБ поставя обаче условие. Замяната на държавни земи може да се осъществи, ако преди това частникът е взел съгласие от аграрния министър за смяна на статута им.
Пред вестник "Сега" Татарски е определил проекта си като антикризисен за местната власт, а за да не се злоупотребява със заменките, тези сделки ще трябва да минават през иглени уши - за тях ще са нужни поне 2/3 от гласовете в общинския съвет.
Така депутатите обаче заложиха поредната мина под краката на министъра на земеделието Мирослав Найденов. Нека припомним, че неговият предшественик Валери Цветанов е обвиняем точно за неправомерно извършени, а във внесения в съда от прокуратурата обвинителен акт е за нанесени щети за над 200 000 лева.
Ежедневникът припомня, че авторът на скандалната поправка Любен Татарски като кмет на Разлог е дал благословията си през 2004 г. дружеството "Пирин голф холидейз клуб", в което общината е съдружник, да получи от държавата близо 520 дка гора в района на Разлог, а в замяна то даде 184.964 дка в Черни Осъм и Белоградчик. Получената гора, която е на около 2 километра над Банско, е била оценена три пъти по-евтино от тази в Белоградчик.
По статията работи: