НАЧАЛО » ������

SOCAR ще си сътрудничи с ЕС за по-бързата приватизация за DESFA

fb
3E news
fb
19-11-2014 10:24:00
fb

Азербайджанската държавна петролна компания SOCAR ще продължи конструктивното си сътрудничество с Европейската комисия с цел бързо завършване на процеса по приватизация на гръцката компания DESFA. Това коментира председателят на азербайджанската компания Ровнаг Абдулаев пред гръцкия вестник Имерисия.

 

По думите на Абдулаев, началото на втория етап от проучването по придобиване на DESFA не е изключение и е честа практика по отоншение на контрола на Европейския съюз по подобни сделки. Затова азербайджанската компанията оценява усилията и ресурса, които ще отдели ЕК.

 

„Усилията, предприети от SOCAR за утвърждаване на споразумението бяха оценени положително от правителствата на Гърция и ЕК. От моя гледна точка, ние сме уверени, че дирекцията по конкуренция в ЕК ще остане доволна от резултатите от проучването в рамките на втория етап от приватизацията“, заявява Абдулаев.

 

В отговор на въпрос относно възможно влияние върху процедурата на ниво азербайджано-гръцки отношения и реализацията на проекта за строителство на Трансадриатическия газопровод (TAP), Абдулаев казва, че няма никакви основания за промяна в близко бъдеще на двустранните отношения между Азербайджан и Гърция, които сега се развиват положително.

 

„Надяваме се на това, че процедурата по покупката на акциите на DESFA ще завърши в срок и всички страни ще могат да се възползват от възможностите за сътрудничество. Както знаете консорциумът от международните компании в ТАР и DESFA подписаха спразумение за сътрудничество и този проект се развива много добре в Гърция“, подчертава Абдулаев.

 

Припомняме, че в началото на ноември антимонополните органи на ЕС започнаха проверка на сделката по придобиване от страна на азербайджанската SOCAR на гръцкия газотранспортен оператор DESFA. Причината за проверката са опасения от страна на ЕК, че Гърция ще загуби конкурентноспособността си на газовия пазар.

 

От азербайджнската компания оценяват придобиването на 66% от DESFA на 400 млн. долара. Очакването е сделката да бъде приключена в началото на 2015 г.

SOCAR
DESFA
Азербайжан
Гърция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева