НАЧАЛО » ������

Европейската комисия дава 4 млр. евро за зелени технологии

Парите ще отидат за възобновяеми енергийни източници и технологията за улавяне и съхранение на въглерод

fb
3E news
fb
04-11-2010 02:28:54
fb

Европейската Комисия прие в сряда предложение, съгласно което ще бъдат инвестирани 4 млрд. евро в иновативни технологии като възобновяемите източници на енергия и улавянето и съхранението на въглерод (CCS), съобщава  "Еурактив".

През 2008 г. държавните глави на ЕС одобриха създаването на специален фонд (New Entrant Reserve 300) в подкрепа на технологията за улавяне и съхранение на въглерод, посредством която вредните емисии парникови газове се заравят под земята.

Много от предприятията виждат в CCS начин да се намалят емисиите, отделяни при използването на въглища, но комерсиалното приложение на технологията е все още несигурно.


Очаква се около осем проекта да получат част от приходите от продажбата на 300 милиона въглеродни кредити, наречени Европейски квоти за емисии парникови газове (EUA – European Union Allowances) от резерва на Европейската схема за търговия с емисии.


27-те страни-членки на ЕС трябва да представят списък с проекти на Европейската инвестиционна банка, която ще препоръча на Комисията кои от тях да избере.


По статията работи: