НАЧАЛО » ������

Традиционен внос срещу традиционен износ

2.6 млрд. долара е отрицателното салдо на България в търговията с Русия

fb
3E news
fb
11-11-2010 04:56:37
fb

България имаше най-добрият пазар в Русия – на вино, цигари, хранителна промишленост, кетчуп, домати, майонези. Сега те пият френски вина, забравиха нашите продукти - заяви премиерът Бойко Борисов в началото на месеца, когато се разбра, че предстои посещение на руския премиер в София.

Акцентът на срещата ще бъдат замразените енергийни проекти, а след нея ще стане ясно какво може да получи България в замяна, за да бъде съживен взаимният стокообмен. Или образно казано колко милиона бутилки българска минерална вода ще изпият московчани (за които говореше премиерът) и дали ще се вдигне взаимният стокообмен до нивата отпреди 1989 г.

 

Днешната картина

През 2009 г. на Руската федерация се падат 8.7% от външнотърговския стокообмен на България (второ място), в т.ч. 2.5 % от износа (десето място) и 13.1 % от вноса (челно място). България заема скромните около 1% от външнотърговския стокообмен на федерацията.
Заради световната финансова и икономическа криза, инвестициите през 2009 г. са относително по-малки по сравнение с предходните две години - взаимния стокообмен пада с 42.4%, спадът на износа е с 32,3%, а на вноса - с 43,6%. За сравнение - намаляването на общия стокообмен на държавата ни е с 33,9% - съответно на износа и вноса - с 27,5% и 37,8%.

Основният проблем
Основната тежест в икономическите отношения е значителният размер на отрицателното търговско салдо, което може да бъде преодоляно само със съвместни усилия, твърдят от външно министерство. За 2009 г. пак по данни на МВнР то е 2.6 млрд. долара и се дължи на вноса на руски газ и нефт.

Инвестициите

Общият размер на преките руски инвестиции за периода 1996 – 2009 г. е 1125.4 млн. евро. Голяма част от тях са плод на приватизираната от "Лукойл" през 1999 г. бургаска рафинерия "Нефтохим". Тогава руската компания придоби 58% от капитала на дружеството срещу 81 млн. долара (20 млн. бяха заделени в доверителна сметка за покриване на скрити задължения). "Лукоил" се задължи и да инвестира нови 268 млн. долара за пет години в модернизацията на рафинерията, което дотогава бе най-голямото инвестиционно намерение.
През периода 2005 – 2008 г. се наблюдава ръст на руските инвестиции и през 2008 г. той е 22.3% спрямо предходната година. По информация на Българската агенция за инвестиции през последните години те са насочени в сферата на недвижимите имоти, строителството, в купуване на хотели и ресторанти.

Стоковата листа

Структурният анализ за последните 5 години показва, че България изнася за Русия най-вече медикаменти, гроздови вина, арматурни артикули, части за автомобили и кари, нефтени масла, козметика, електрически акумулатори, селскостопански и хранителни продукти.
Над 90% от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива, останалата част са суровини, материали и изделия на машиностроенето.
Броят на българските фирми с руско участие от 5% до 100% от капитала е 4652  -второ място след Турция. Средно за периода 2000-2009 г. от България за Русия изнасят 640 фирми, от тях 41 държат 75% от износа. Стоки от Русия в България внасят 844 фирми – но две държат 75% от оборота, защото търгуват с енергоносители.
Основен проблем за износа на български стоки в Русия са високите мита за храните, козметиката и лекарствата. Той нееднократно е бил поставян на двустранни срещи.


Туризъм

Руснаците заемат 4-о място в класацията по брой на чуждестранни туристи, посетили България през 2009 г. Заради кризата тогава броят на туристи от Русия бе намалял с 1,5 %. За тази година обаче се отчита ръст от 30% на руско присъствие по Черноморието. Надеждите на бранша се за повече руски туристи през зимните месеци.
Най-голямата руска инвестиция в туризма е в строежа на възстановителния лагер "Радуга"  край Камчия - 130 млн. евро. Средствата са осигурени от кметството на Москва. През септември бе открит първият етап, тогава в курорта имаше 600 руски деца. След цялостното завършване на проекта в селището ще могат да почиват 11 хил. деца, пенсионери и ветерани, стана ясно на официалното откриване.

 

Във връзка с предстоящото посещение на премиера Владимир Путин, 3e-news  започва дискусия за българо-руските икономически отношения.


По статията работи:

Admin Admin