НАЧАЛО » ������

Над 15 милиона души по света са прокудени от дома си

Четири пети от тях търсят убежище в бедните страни

fb
3E news
fb
20-06-2011 03:44:40
fb

Четири пети от наброяващите 15,4 милиона бежанци по света са намерили убежище в бедни страни, където шансовете им да придобият гражданство и за икономически просперитет са ограничени. Това констатира огласен днес доклад на Върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, цитиран от БТА и Асошиейтед прес.

 

 

Повече от една четвърт от бежанците са само в три държави: Пакистан, Иран и Сирия. Данните не обхващат последната бежанска вълна от тази година, предизвикана от размириците в Северна Африка.

 

 

"Опасенията от предполагаем наплив на бежанци към индустриализираните страни са в значителна степен преувеличени или погрешно свързани с въпросите на миграцията", заявява Гутериш. "Междувременно по-бедните страни са тези, на които е оставено да понесат бремето", посочва той.

 

 

Оглавяваната от него агенция на ООН със седалище в Женева изтъква, че сега положението е значително по-тежко в сравнение с годината на нейното основаване 1950-а, когато е имало 2,1 млн. човека, прокудени от домовете си заради Втората световна война.

 

 

Освен 15,4 милиона бежанци - които бележат увеличение с едва153 хиляди спрямо 2009 г. - през миналата година агенцията е наброила и 27,5 милиона прокудени във вътрешността на родните си страни, както и 850 хиляди кандидати за получаване на убежище. Така броят на хората по света, принудени да напуснат домовете си, възлиза на 43,7 милиона.

 

 

Петте милиона палестинци съставляват една трета от хората по света, които живеят като бежанци. Делът на афганистанците е една пета, като техният екзодус започва през войните в Афганистан, последвали съветското нашествие през 1979 г. Сега мнозина от тях живеят при мизерни условия в Пакистан и Иран. Друг голям източник на бежанци са Ирак с 1,7 милиона, Сомалия със 720 хиляди и Конго с 476 хиляди, пише в доклада.

 

 

Агенцията на ООН изтъква щедростта на страните, дали подслон на бежанците. Даден е пример с Пакистан, който има 710 бежанци срещу всеки долар от своя брутен вътрешен продукт на глава от населението. За сравнение в Германия срещу един долар от нейния БВП на глава от населението стоят едва 17 бежанци. Обаче богата държава като Германия, където има най-голяма група бежанци сред индустриализираните страни, им дава повече шансове за гражданство и просперитет. Докато шансовете за предоставяне на гражданство на бежанци в приютилите ги бедни държави са значително по-малки, установява докладът за 2010 г. на Върховния комисар на ООН за бежанците.

 

 


По статията работи: