НАЧАЛО » ������

Разнобой между работодатели и синдикати за по-високи заплати

Според бизнеса скок от 11% може да има в много малко браншове, например в металургията и фармацията

fb
3E news
fb
04-04-2011 02:27:37
fb

Увеличение на заплатите в частния сектор с около 11% от юли настояват синдикатите. техният аргумент са изнесени в края на миналата седмица данни на социалното министерство.

Миналия патък социалният министър Тотю Младенов обяви, че е намерил пари за увеличение на минималнатаработна заплата от глоби и други санкции на работодатели. Той каза, че с тези пари минималната работна заплата може да бъде вдигната от 240 на 270 лв.

На свой ред обаче работодателите смятат, че скок трябва да има само в секторите, в които има висока производителност на труда. Това означава, че договаряне на по-високи заплати можеда има само на секторно равинще.

На базата на инфалцията, производителността на труда, конкурентоспособността и данъчната тежест за бизнеса синидкатите изчисляват, че заплатите в частния сектор трябва да скочат с 11,07% през тази година. Това е така нареченият препоръчителен индекс, който последно е съществувал у нас през 2008 година. Тогава е бил около 14%.

Индексът е препоръчителен, което означава, че работодателите могат и да не увеличат заплатите, или поне не с размера на иднекса.

Според Българската стопанска камара скок от 11 процента може да има в много малко браншове, например в металургията и фармацията, с изключение на аптеките. От стопанската камара заявяват, че необмисленото повсеместно увеличение на заплатите крие рискове за по-голяма безработица. Освен това и без такъв индекс миналата година размерът на средната заплата е скочил реално с около 8 процента.

Освен по-високи заплати, тепърва ще бъде обсъждан и ръст на минималната и на социалната пенсии, както и на детските надбавки и помощите за деца с увереждания. За всичко това ще са необходми около 95 милиона лева за второто полугодие на годината.

Преговорите между социалните партньори започват следващата седмица, съобщиха от социалното министерство.


По статията работи:

Георги Вулов