НАЧАЛО » ������

Държавата ще обучава безработни по необходими за всеки регион професии

fb
3E news
fb
12-05-2014 06:21:00
fb

Държавата ще обучава безработните по професии, които се търсят от бизнеса в съответния регион у нас. Това е заложено в проекта на новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", който до края на месеца трябва да бъде изпратен за одобрение от Европейската комисия, стана ясно на дискусия за мерките за увеличаване на младежката заестост, която се проведе в парламента. Тя бе организирана във връзка с посещението у нас на европейския комисар по заетостта Ласло Андор.

Така например, ако в даден регион се търсят автомонтьори, няма смисъл да се обучават градинари, обясни заместник-министърът на труда Росица Янкова, която също присъства на диксуията. Новата оперативна програма трябва да заработи до края на годината, а според сегашния й проект всяко обучение на безработни лица ще залага на устойчива заетост след края му.  За тази цел ще се гледа прогнозното търсене на кадри. Ако например автомонтьори се търсят навсякъде у нас, рехабилитатори се търсят основно в курортните селища. Там ще се предлага и такова обучение, обясни още Росица Янкова. Целта е да можем, обучавайки 10 души за осем работни места да знаем, че от тези 10 осем реално ще бъдат назначени на работа, каза Янкова.

На същия принцип ще бъдат и курсовете за работещите лица - обучението трябва да гарантира израстване в кариерата или повишаване на заплатата. Първият проект по новата оперативна програма предвижда стажове и обучение на работното място за младежи. В сряда ще бъде предложено неговото предварително стартиране от лятото, като се използва национално финансиране. Ще бъдат обхванати около 7000 младежи.

Според данни, представени по време на дискусията в парламента през първите три месеца на годината над 10 хиляди младежи у нас са започнали работа, а през следващите два месеца още 8 хиляди млади хора ще намерят работно място в реалния сектор.

Младежка безработица
заетост
оперативна програма "Човешки ресурси"
Росица Янкова
Ласло Андор
обучение по региони
По статията работи: