НАЧАЛО » ������

EРП-тата ще оспорват глобите на енергийния регулатор

Обвиненията са неоснователни и чисто формални, твърдят ЕВН и ЕОН

fb
3E news
fb
04-11-2010 11:51:17
fb

 

 

ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН ще оспорят наложените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране глоби за 2.9 млн. лв. Това обявиха компаниите в съобщения до медиите. В понеделник и вторник те получиха наказателните постановления за открити нарушения при направените от комисията одити, поискани от премиера Бойко Борисов.

 

Най- голяма за 1.3 млн. лв. с девет акта е санкцията за ЧЕЗ, а най- малка с шест за ЕВН-750 хил. лв. Санкцията за ЕОН е 920 хил. лв.Според ЕВН, "постановления засягат теми, които не са пряко свързани с качеството на клиентското обслужване и към предоставяните от двете дружества услуги. Този факт потвърждава нашето убеждение, че "ЕВН България Електроразпределение" АД и "ЕВН България Електроснабдяване" АД работят в правилна посока по отношение на някои от най-важните за дружеството задачи, свързани с подобряване на услугите за крайните клиенти".

Компанията смята, че документите съдържат констатации, вероятно основани на неточно тълкуване,а заключенията на регулаторната комисия поставят въпроси за тълкуване на европейското законодателство, които следва да бъдат подложени на задълбочена дискусия. ЕОН България също определя обвиненията като неоснователни или чисто формални.

"За нас беше ясно още през април, че ще ни бъде наложена глоба, независимо какъв е резултатът от всички направени проверки. Претендираме, че сме действали в интерес на нашите клиенти, намалявайки разходите и същевременно подобрявайки услугите, които им предоставяме. Това лесно се доказва от факта, че през последните 4 години ние въведохме услуги, които не съществуваха дотогава. България има най-ниските цени за електроразпределение в цяла Европа, коментира председателят на Управителния съвет на компанията Гюнтер Шуберт. От компанията заявяват, че неуспешно са правили неуспешни опити да влязат в контакт с правителството за обсъждане на проблемите.

Германската компания смята, че ДКЕВР не може да обоснове твърдението си, че с изнасянето на част от лицензионните дейности към други фирми "има потенциална възможност за деформиране на печалбата". Дружеството определя като абсурдна глобата на регулатора заради това, че липсват писмени договори с членове на управителния съвет и като намеса в трудовите отношения. Комисията счита, че липсва сертифицирана система за управление на качеството на дейностите по лицензията, а от Е.ОН посочват, че такава нямат почти всички фирми, занимаващи се с такъв вид услуги.

Дружеството оспорва  и твърдението на ДКЕВР, че няма звено за работа с потребителите, като се аргументира, че има на разположение кол-център, чрез който абонатите им денонощно могат да получават всякаква информация.

Същото обвинение е отправил регулаторът и към ЕВН, която също посочва, че има изградена постоянна телефонна връзка с потребителите си.  Според австрийското дружество в актовете има констатации, основани на неточно тълкуване.
От ЕРП-ата коментираха, че връчените им наказателни актове нямат нищо общо с изнесения от комисията доклад от регулаторния, в който се коментираха много по-сериозни нарушения, включително изнасяне на печалба чрез договори с дъщерни дружества.

Двете компании заявяват, че откритите нарушения не влият върху предоставените услуги.


По статията работи: