НАЧАЛО » ������

Българските емигранти - донори на икономиката

Около 1,2 млрд. лева превеждат работещите българи в чужбина на роднините си

fb
3E news
fb
21-09-2010 11:44:44
fb

Около 1,2 млрд. евро възлизат паричните трансфери от българите в чужбина към страната ни през миналата година. Това показват резултатите от изследването на институт "Отворено общество". Сумата е приблизително еднаква през последните години.

 

Трансферите от постоянно живеещите в чужбина българи към роднините им в България на практика не са засегнати от кризата, заяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на института.

 

Паричните трансфери от български емигранти по време на кризата са повече от усвоените средства от еврофондовете, сравни още Стойчев. Техните пари по думите му допринасят съществено за финансовата стабилност в България.

 

Парите, изпращани от емигрантите за техните семейства, се изразходват за храна, сметки, медицинско обслужване, образование. От "Отворено общество" посочват още, че трансферите от емигранти са мощни компенсаторни механизми за намаляващите преки чуждестранни инвестиции в условията на икономическа рецесия, но те не са лекарството, което ще замени реформите, финансовата дисциплина и енергичния растеж.

 

Обезпокояващи обаче са данните на института, които показват, че от страната излизат повече хора, отколкото влизат. Основната причина за емиграцията е значителната разлика в заплащането в България и на Запад, посочи още Стойчев. Около 14 пъти, по данни на Евростат, е разликата в заплащането у нас и в чужбина. Според Стойчев емиграцията няма да намалее, докато не бъдат намалени разликите в нивата на заплащане.

 

Очакванията, че кризата ще върне емигрантите обратно в България не се потвърждават от данните на "Отворено общество". Българите в чужбина не очакват въпреки кризата и в развитите западни страни да намерят по-добри перспективи в България.

 

Безработицата в Европа от началото на кризата значително се увеличи, заяви от своя страна Георги Ангелов, експерт в института. По думите му преди кризата се е наблюдавал постоянен поток на емигранти към развитите страни, по време на кризата се наблюдава известен спад - два пъти по-малко българи напускат страната.

 

Увеличава се обаче броят на българските студенти в чужбина. За 9 години от 1998 до 2007 г., когато страната ни стана член на ЕС, значително се е увеличил броят на учещите на Запад. От 1.9% от общия брой студенти през 1998 г., до 8,3% през 2007 година.


По статията работи:

Георги Вулов