НАЧАЛО » ������

Вариантът за трасе на втората тръба на „Турски поток“ през Гърция се запазва

fb
3E news
fb
23-10-2017 07:12:00
fb

Вариантът за строителство на втората тръба на газопровода „Турски поток“ през Гърция и Италия се запазва, независимо от това, че „Газпром“ е подписал пътни карти с България, Сърбия и Унгария. Това заявява министъра на енергетиката Александър Новак в интервю за турската Anadolu.
„Газпром“ подписа пътни карти с ресорните министерства на България, Сърбия и Унгария за развитие на националните газотранспортни системи в съответствие със заявките на „Газпром експорт“. Но също така се запазва и вариантът за доставки по посока Гърция и по-нататък чрез планирания газопровод Poseidon до пазара на Италия“, заявява Новак.

По думите на министъра, към настоящия момент по двете тръби на „Турски поток“ са положени над 370 километра.

„В най-скоро време трябва да бъде съгласуван и подписан протокол за строителството на сухопътното транзитно трасе, да се определи маршрута по него, за да се успее в съответствие с уговорените в междуправителственото споразумение срокове – декември 2019 година да завършат съответстващите дейности“, подчерта Александър Новак.

Министърът съобщава също така, че „Газпром“ и Botash продължават преговорите за цената на газа, който ще се доставя по „Турски поток“.

„Преговорите за отстъпка се провеждат основно между руския „Газпром“ и турската Botash, знаете, че страните спорят по съдебен път. Мога да кажа, че темата за отстъпката се появи още преди падането на цените на петрола, на газа. Цените, които са днес са абсолютно конкурентни, те съответстват на пазара.  И въпроса за формирането на цените на доставяния газ – това е въпрос на взаимна договореност между две търговски компании, затова ние очакваме резултат от преговорите. Надяваме се страните да постигнат взаимно съгласие“, отбелязва той.

„Газпром“ през месец май започна строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“. Проектът предвижда строителство на две тръби с капацитет от 1578 млрд. куб м газ всяка. Първата тръба е предназначена за доставка на газ за турските потребители, а втората – за пренос на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Трасето на втората тръба все още не е определен- „Газпром“ води преговори с няколко страни, включително с Гърция и Италия.
В края на септември председателят на „Газпром“ Алексей Милер и министъра на енергетиката на България Теменужка Петково обсъдиха доставката на руски газ и транзитът му през територията на България в рамките на „Турски поток“. По-рано през юни „Газпром“ подписа с България пътна карта за развитие на газотранспортната система.

Очаква се транзитът на газ през територията на България по „Турски поток“ да е от порядъка на 10 млрд. куб м. В момента се очаква разрешението за излизане на газопровода на територията на страната.

При подписването на споразумението с турската страна за строителството на газопровода „Турски поток“ се коментира, че изграждането на втората тръба ще се осъществи само при пълни гаранции от страна на Европа.

Газпром
Газпром експорт
Турски поток
турската компания Botash
турската BOTAŞ Petroleum Pipeline Corporation
По статията работи:

Маринела Арабаджиева