НАЧАЛО » ������

Доларът в отстъпление в сряда след резкия скок предния ден, преди коледните празници

Индексът ICE, който проследява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути, спадна с 0.2% и се насочва към понижение с над 6% от началото на годината

fb
3E news
fb
23-12-2020 10:12:34
fb

Американският долар спада спрямо повечето валути в сряда след натрупаните печалби по-рано тази седмица. Поредната вълна от нарастване на търсенето на активи "безопасното убежище", причинена от съобщения за появата на нов тип коронавирус във Великобритания и няколко други европейски държави, подкрепи американската валута в началото на седмицата.

В изтънената търговия заради предстоящите празници британският паунд се възстанови от тридневен спад, тъй като времето за Лондон изтича да постигне търговска сделка с Брюксел, преди Великобритания да излезе официално от Европейския съюз в края на годината.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се понижи с 0.2% до 90.447 пункта в азиатската търговия, след като се повиши с 0.5% във вторник*. Равносметката на ICE от началото на годината е за спад с над 6%.

"Поскъпването на долара във вторник е технически подем, подхранван от повишеното търсене на безопасни активи", каза Маргарет Йънг, анализатор в DailyFX.com. „Одобрението на новия пакет от 900 млрд. долара за стимулиране на американската икономика от Конгреса на САЩ, обаче, накара инвеститорите да осребряват печалбите си, което отслаби долара“, допълни тя, цитирана от „Ройтерс“.

Предстоящото одоборение от президента на САЩ Доналд Тръмп на пакета от мерки за подкрепа на икономиката, както и очакванията за предстоящото стартиране на масовото ваксиниране срещу COVID-19, подкрепи оптимизма на инвеститорите по отношение на перспективите за световната икономика, което също допринесе за отслабването на долара, пише Trading Economics.

Както съобщават медиите в САЩ, американските законодатели тази седмица се договориха за нова програма за подпомагане на икономиката, включително и за директни плащания за гражданите в размер на 600 долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Конгреса да измени законопроекта, за да увеличи преките плащания към американците. "Моля Конгреса да измени този закон и да повиши ниските 600 долара до 2000 или 4000 за съпрузи. Също така моля Конгреса незабавно да се отърве от ненужните клаузи в този закон и да ми изпрати подходящ законопроект", обяви Тръмп, цитиран в съобщение на Белия дом.

Еврото се повиши с 0.23% до 1.2190 щатски долара спрямо нивото от края на предишната сесия. Стойността на американската валута спрямо йената се понижи с 0.16% до 103.430 йени. Еврото е стабилно спрямо японската валута, като се повишава с 0.04% до 126.070 йени за едно евро.

„Хората имат известни притеснения относно COVID и Brexit, но това не е моментът, в който положителните настроения да се обърнаха“, каза Шиничиро Кадота, старши валутен анализатор в клона на банката Barclays в Токио. Той очаква доларът да остане слаб.

Британският паунд поскъпна с 0.41% до 1.3415 щатски долара и е на път да сложи край на тридневния спад.

По-рисковият австралийски долар спечели 0.63% до 0.7569 щатски долара за един австралиец. Другите два съименника – новозеландския и канадския долари, нараснаха съответно с 0.31% до 0.7074 щатски долара за едно киви и с 0.12% до 0.7757 щатски долара за един канадски.

Китайският юан се повиши с 0.13% до 6.5338 юана за един долар на офшорния пазар.

*Валутните курсове са актуални към 9.15 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
китайски юан
По статията работи:

3E news