НАЧАЛО » ������

EurActiv: ЕК и Драгомир Стойнев се разминаха в обясненията си за „Южен поток“

Брюксел настоява България да осигури достъп на трета страна до морския участък от газопровода

fb
3E news
fb
25-04-2014 03:14:00
fb

България и ЕК се разминаха в обясненията си за газопровода „Южен поток“. Това твърди европейското издание EurActiv, цитирайки изказванията на енергийният министър Драгомир Стойнев и на Сабине Бергер, говорителка на еврокомисарят Гюнтер Йотингер.

Пред журналисти Стойнев заяви, че „Южен поток” няма да бъде спрян и отхвърли призивите на ЕП за замразяване на проекта. В светлината на украинската криза Европейският парламент зае позицията, че „Южен поток” не трябва да бъде изграден, а ЕС трябва да купува газ от други доставчици, а не от Русия. Стойнев подчерта още, че строежът на българския участък на газопровода ще започне през юни.
Обясненията на министъра обаче не бяха подкрепени от ЕК. Говорителят на Йотингер, Сабине Бергер, заяви, че Комисията се безпокои от поправките в български закон в областта на енергетиката, който изважда газопровода от обсега на действие на Третия енергиен пакет на ЕС.

Бергер настоя че европейското право трябва да се прилага за инфраструктурните обекти, включително и в териториалните води на българската икономическа зона. Според депутатите у нас, обаче там е валидното международното законодателство, а европейското може да важи само за наземната част от „Южен поток“.

Дължината на участъка от морския газопровод до приемателната станция на брега е без значение за оценката на ЕК за предложените изменения по отношение на тяхната съвместимост с газовите директиви, обясни Бергер. Припомняме, че министър Стойнев обяви, че технически е невъзможно да се даде достъп на трета страна до газопровода „Южен поток“ още в български териториални води и това може да се случи единствено на сушата, след приемателната станция. Пред ЕК Стойнев заяви, че разстоянието от плажа до приемателната станция е около 2 километра.

България е дала привилегии на Газпром което е вид държавна помощ

Осен това Бергет подчерта, че европейската институция е обезпокоена от междуправителственото споразумение между България и Русия за „Южен поток”, което ЕК смята, че е в разрез с европейските закони.

Още на 14 август 2013 г. ЕК е изпратила писмо до българския заместник-министър на енергетиката Евгения Харитонова, в което анализира подборно междуправителственото споразумение, подписано между България и Русия във връзка с изграждането на газопровода „Южен поток”. Документът, който се състои от 6 страници, не бе обявен официално пред обществото в България въпреки настояването на някои български депутати, съобщава още медията.

Освен нарушенията срещу правилата на европейския енергиен пазар, които забраняват на производителите на енергия да имат собственост върху преносната инфраструктура, писмото установява следните нарушения:

1. България се е ангажирала да предостави на „Газпром” най-изгодния данъчен режим, което според ЕК нарушава европейските правила за държавната помощ.

2. В една от точките си междуправителственото споразумение гласи, че подизпълнители по проекта ще бъдат български и гръцки компании. Друг пункт предвижда преференции за компаниите от страните партньори (България и Русия), което също представлява нарушение на европейските правила за конкуренцията.

3. Междуправителственото споразумение предвижда тарифите за използване на газопровода да бъдат определяни „от Компанията”, а това представлява вмешателство в правомощията на националния регулатор, който одобрява тарифите за пренос в съответствие с европейското законодателство.

„Ако „Южен поток” бъде изграден в нарушение на европейските закони, включително в областта на обществените поръчки, или ако бъде експлоатиран в разрез с европейските закони, ЕК ще предприеме нужните мерки, за да се увери, че законодателството на ЕС ще бъде приложено”, заяви по този повод говорителят на европейския комисар за енергетиката Сабине Бергер.

Южен поток
Сабине Бергер
Гюнтер Йотингер
Драгомир Стойнев
По статията работи:

Георги Велев