НАЧАЛО » ������

Пактът за финансова стабилност ще бъде приет от парламента до лятото

Предстоят последни консултации, обяви финансовият министър Симеон Дянков

fb
3E news
fb
17-04-2011 01:35:49
fb

Пактът за финансова стабилност ще бъде обект на последни консултации през следващата седмица. Очаква се до началото на лятото пактът да бъде приет от парламента, съобщи финансовият министър Симеон Дянков по време на срещата си с представители на бизнеса в Ямбол, цитиран от кореспондента на БНР.

 

Промените в пакта за финансова стабилност са свързани с конституцията и бюджетните закони. Заложено е промяната на преките данъци да става с две трети мнозинство в парламента, годишният дефицит да не е по голям от 2%, както и годишното харчене от Брутния вътрешен продукт да е до 40%, като това са бюджетни и европейски средства, уточни финансовият министър.

 

Той посочи, че пактът за финансова стабилност ще гарантира:

- че в България данъците ще останат такива, каквито са, най-ниското данъчно бреме в Европа,

- че ще отстояваме това независимо какво искат някои други по големи европейски държави,

 

"Това е наша от една страна гордост, бих казал, че сме успели да стигнем до такава данъчна система и ние ще си я отстояваме, от друга страна добрата ни фискална политика ще продължи и в бъдеще", подчерта финансовият министър.

 

Той каза още, че правителството обсъжда нов начин на отношение към културно-историческото наследство на страната и връзката му с развитието на инфраструктурата и на туристическия бизнес в регионите. Дянков обясни как според него трябва да се развива селското стопанство като част от дневния ред на област Ямбол.

Министърът посочи, че страната винаги е изнасяла своя селскостопанска продукция, с изключение на 2007 и 2008 г. Сега възможностите за износ са много по-добри, но е необходима стратегия какво и как да се произвежда, съобразена със световните тенденции и изисквания.


По статията работи:

Георги Вулов