НАЧАЛО » ������

НЕК не знае какво да прави с договори за екоцентрали

Липсват проучвания за потенциала от екоенергия

fb
3E news
fb
29-09-2010 10:33:28
fb

 

 

Държавата да въведе механизъм за подписаните предварителни договори за присъединяване на възобновяеми енергийни източници(ВЕИ), е предложила Националната електрическа компания при обсъждане на плана за развитие на ВЕИ до 2020г. Това съобщи директорът на Черноморския регионален енергиен център Люлин Радулов на семинар "Регулаторна политика за устойчиво развитие на ВЕИ".

 

Предложението за въвеждането на такъв механизъм е отпаднало от плана. В момента компанията има подписани договори за 2500 МВт и заявки за още 16 хил. МВт. Електрическата компания смята, че трябва да има съгласуване с електроразпределителните дружества, защото проектите ще бъдат реализирани до 2015г. За инвеститорът е важно да произвежда енергия, а не да прати компанията в съда, защото не може да го присъедини, коментира Радулов.

Представители на инвеститорите заявиха, че НЕК и електроразпределителните дружества сключват договорите по неясна процедура. Председателят на Асоциацията на производителите на екоенергия Велизар Киряков призова Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да провери законността им, а НЕК да ги огласи. Председателят на комисията Ангел Семерджиев коментира, че в законодателството трябва да бъдат предвидени механизми за отсяване на инвеститорите. Новият закон за ВЕИ предвижда конкурси, гаранции от 20 хил. евро на МВТ за присъединяване.

 

Инвеститорите не разполагат с точни данни за потенциала от ВЕИ. Според Радулов съществуват само експертни оценки, но липсва карта за потенциала. Не са изследвани радиацията и вятъра, а инвеститорите борят с данните на Националния институт по метериология, които са направени за вятър от 10 метра.

От изпратения за одобрение в Брюксел план за развитие на ВЕИ е отпадало предложението за изработване на териториален план. Браншовите организации до две седмици ще се готови с регистър на заявените проекти, по които ще могат да се ориентират инвеститорите.


По статията работи: