НАЧАЛО » ������

Ратифицирането на споразумението с ЕИБ за "Джесика" - през октомври

Проектите ще обхващат седемте най-големи града

fb
3E news
fb
28-09-2010 11:18:15
fb

До края на октомври се очаква парламентът да ратифицира споразумението с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за създаване на холдингов фонд по европейския финансов инструмент за устойчиви инвестиции в градските зони "Джесика". Банката ще упражнява главния надзор по управление на финансовите средства. Предвижда се да има два подфонда по инструмента "Джесика". Единият ще е за София с бюджет 19,8 млн. евро, а вторият - за шестте други най-големи града.

 

Министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев коментира на представянето на новия фонд в столичния хотел "Шератон", че той ще е на обща стойност от 33 млн. евро и ще действа до края на 2015 година. Средствата трябва да бъдат инвестирани в проекти и върнати на Брюксел, а условието, според него, е те да бъдат инвестирани повторно, след като веднъж се "завърти" цикълът, което означава, че тези пари ще останат в България – коментира министърът.

 

С пари от фонда ще се финансират проекти на основата на публично-частните партньорства за индустриални зони, паркинги, спортни съоръжения. Според Росен Плевнелиев за столицата били подходящи проекти за паркиране в центъра на града, за социални жилища, за енергийна ефективност, спортни съоръжения и за Националния парк "Витоша". Предвижда се да има два подфонда по инструмента "Джесика". Единият ще е за София с бюджет 19,8 млн. евро, а вторият - за шестте други най-големи града. Проектите и партньорите обаче тепърва ще се определят от общините.


По статията работи:

Admin Admin