НАЧАЛО » ������

"Северен поток" ще бъде пуснат на 8 ноември

Газпром вече е подписвал дългосрочни договори за доставки

fb
3E news
fb
03-10-2011 10:26:06
fb

Газопроводът "Северен поток" ще бъде пуснат в експлоатация на 8 ноември, съобщи изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер на среща с руския премиер Владимир Путин, цитиран от агенция РИА Новости.

 

 

Това е принципно нов маршрут за доставки на руски газ в Европа. Дължината на газопровода е 1222 километра по дъното на Балтийско море от руския град Виборг до Грайфсвалд. Пропусквателната способност е 27.5 млрд. куб. м. годишно.

 

Завършването на строителството на втория участък през есента на следващата година ще позволи да се увеличи пропусквателната способност до 55 млрд. куб. м. "Газпром" вече е подписал дългосрочни договори за доставки с клиенти във Великобритания, Германия, Дания, Холандия, Белгия и Франция. От втория участък вече са построени повече от 700 километра. Милер обясни, че при въвеждането и на двата участъка много важен е екологичния мониторинг.Той напомни, че при проектирането и строителството на газопровода за екологични изследвания са отделени 100 млн.евро."Сега за първите три години ние сме определили за финансиране на постоянния екологичен мониторинг 40 млн.евро. В хиляди точки на тръбата се правят замервания, и ние ще спазваме всички екологични стандарти, които са ни предписани", обясни той. Освен това се правят проби за качествата и състава на морската вода, флората и фауната, нивото на шума и качеството на въздуха в района на строителството. Резултатите се предоставят на екологичните власти на петте страни, които участват в проекта.

 

Акционери в "Северен поток" са Газпром с 51%, германските Wintershall и Е.ON Ruhgas по 15.5%,френската GDF Suez и холандската Gasunie по 9%. Прогнозите на ЕС са за увеличаване на потреблението на газ в страните от съюза с 50% до 200 млрд. куб. м."Северен поток" ще удолетвори около 25% от допълнителните потребности на региона от вноса на природен газ. През 2010г "Газпром" е внесла 148.1 млрд. куб. м. газ.
По статията работи: