НАЧАЛО » ������

Караджова: Местните власти трябва да създадат велоалеи, пешеходни зони и добър градски транспорт

100 км велоалеи ще бъдат изградени в София до 2013 г.

fb
3E news
fb
22-09-2011 12:11:09
fb

Местните власти трябва да създадат за своите граждани велоалеи и пешеходни зони и да осигуряват добър градски транспорт. Това каза пред журналисти днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БТА. Тя се включи във велошествие в столицата, което е част от инициативите на неправителствени организации за Европейския ден без автомобили - 22 септември.

 

 

Караджова обясни, че за тази цел правителството осигурява фондове от ЕС и помага помага на общините да създават и осъществяват проекти за по-добра градска среда. Тя допълни, че Европейската комисия е одобрила т. нар. Бяла книга за транспорта, която предвижда до 2050 г. в градовете да има само автомобили, задвижвани от неконвенционални горива. До 2030 г. поне 50 процента от автомобилния транспорт в градовете ще бъде с алтернативни източници на енергия.

 

 

В столицата се изгражда мрежа от велосипедни алеи с обща дължина 100 километра. От миналата година досега са готови 10 километра от тях - в район "Младост" и по трасето на Ломско шосе, каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. В момента се строи велосипедната алея по бул. "Гоце Делчев", която ще свърже алеята по бул. "Цар Борис Трети" с Южния парк.  Ако се работи със сегашното темпо, мрежата от велоалеи ще бъде готова след три години, каза Фандъкова.

 

 

Велошествие, информационни щандове, демонстрации на електровелосипеди, велоескорт и уроци как да поправим велосипеда си сами са част от инициативите на неправителствени организации за днешния Европейски ден без автомобили. Денят е кулминацията на Седмицата на мобилността (16 - 22 септември), инициирана от Европейската комисия. Тазгодишното й мото е "Алтернативна мобилност". Центърът на София е отворен само за пешеходци и велосипедисти.


По статията работи: