НАЧАЛО » ������

Екоминистерство разреши дострояване на новия лифт край Банско

Екозащитници предупреждават, че строителството в парк Пирин може до доведе до санции за България

fb
3E news
fb
20-09-2010 09:02:43
fb

 

Екоминистерството е разрешило дострояване на спрения през лятото заради незаконна сеч на дървета нов лифт край Банско след като министър Нона Караджова е подписала ново разрешение за строежа, съобщиха природозащитници. От Асоциацията на парковете изразиха учудване, че решението й не допуска предварително изпълнение и идва преди съдът да се е произнесъл по жалбата им за спиране на изграждането му.

Тя беше внесена през юли тази година от 30 неправителствени организации. С разрешението на министерството на практика се разрешава изсичането на 82 дървета. То не е поискало детайлна екооценка, която да докаже, че проектът няма да навреди на природата. Причината е, че първоначалната просека на лифта няма да бъде разширявана, а това е направено и са изсечени 25 дървета.

Концесионер на ски зоната е компанията "Юлен", която трябва да изгради нов лифт над местността Бъндеришка поляна.За нерегламентираната сеч в началото на "Юлен" беше глобена с 20 000 лв. Според Асоциацията на парковете, строителството на ски зоната в парка Пирин може да доведе до санкции за увреждане на защитени територии. Паркът е в списъка на Юнеско на световното наследство. През август организацията разшири териториите след като отчете изключителното световно значение на Пирин като красота на пейзажа, разнообразие от скали и езера, както и заради големия брой видове, които се срещаг само там.Организацията смята, че наследството значително е повлияно от изграждането и развитието на ски съоръжения и писти до"степен, в която може да бъде разглеждан за включване в Списъка на световното наследство под заплаха. Според Юнеско всяко развитие на тези съоръжения е критична заплаха за световното значение на обекта. Екозащитници смятат, че държавата трябва да провери как концесионерът изпълнява договора си.

 


По статията работи: