НАЧАЛО » ������

Нови пазар против добива на шистов газ

Съветниците в града искат мораториум докато не се изготви екологична оценка от независими и международни експерти

fb
3E news
fb
02-07-2011 04:28:12
fb

Нови пазар ще обжалва решението на правителството за сключване на договор за проучване на добив на шистов газ. Това решиха на бурна сесия общинарите в града, предаде БНР.

 

Съветниците поискаха мораториум върху всякакви проучвания и добив на нефт и природен газ на територията на общината до изготвяне на екологична оценка от независими и международни експерти. "Ние искаме да бъде спазен чл. 85 от Закона за околната среда, т.е да има оценка за въздействието върху околната среда и тогава да се пристъпва към проучвателната дейност", каза Даниела Миронова, зам.-кмет на община Нови пазар.

 

Срещу проучванията се обявиха и около 100 жители от новопазарското село Жилино, които направиха подписка, съобщи bTV.

 

Няма пропуски по процедурата за шистовия газ, успокои в Габрово министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Екологична оценка все още не е правена, но тя предстои, както е по процедура. "Важното е, когато се развиват нови технологии, както например тази за шистовия газ, това да се прави при следните условия- спазване на закона, спазване на най-високите стандарти за екологични и всякакви други изисквания, използване на най- новите технологии, използване на първокласни инвеститори. Така че ако са използвани и удовлетворени всички изисквания, включително и екологични, то разбира се - аз съм "за", коментира Трайков пред bTV.

 

Той обясни, че страховете на хората ще бъдат успокоени следваща седмица на среща на експерти в София, където са поканени и общините, обхванати от проучванията.
По статията работи:

Георги Вулов