НАЧАЛО » ������

Правителството одобри увеличението на пенсиите и минималната заплата

Очаква се следващата година да бъдат увеличени и майчинските надбавки

fb
3E news
fb
29-06-2011 03:21:27
fb

Минималната работна заплата ще бъде увеличена от 240 лв. на 270 лв. от 1 септември, а добавката от пенсията на починал съпруг или съпруга – от 20% на 26,5% за периода от 1 септември 2011 г. до края на 2012 г. Това реши правителството днес след като одобри промените в Кодекса за социалното осигуряване. Решението за увеличаване на пенсиите и заплатите беше взето по време на заседанието на тристранния съвет миналата седмица.

 

Между 15 и40 лв. се очаква повече да получат пенсионерите като за повишаването на добавката до края на тази година трябва да бъдат заделени около 50 млн. лв.С около 20 млн. лв. се очакваше да бъдат подпомогнати училищата, Агенцията за социално подпомагане и общините, за да увеличат минималните възнаграждения. Финансовият министър Симеон Дянков обаче обяви, че местните власти няма да получат пари, защото не са направили съкращения. Според него след като не оптимизират персонала си, а го увеличават, значи имат средства да плащат за заплати.

 

Той обясни, че през последните 2 години централната администрация е била оптимизирана с 13,5 %. В общините обаче всяка година броят на служителите се увеличава средно с по 2%. Дянков обясни още, че през следващата година може да бъдат увеличени и детските надбавки, които в момента са 35 лв. на месец.

 

Очаква се промените в Кодекса за социално осигуряване да бъдат приети от парламента преди лятната ваканция. Дянков посочи, че през октомври ще стане ясно кои от 54-те плащания, свързани с минималната работна заплата, ще бъдат извадени от размера й. Сред тези, които ще отпаднат, засега се споменават субсидията за политическите партии и таксата за преглед при лекар.

 


По статията работи: