НАЧАЛО » ������

Пчелните семейства са на изчезване

Сред водещите фактори е бруталната човешка намеса в природата

fb
3E news
fb
06-04-2011 04:37:31
fb

Пчелните семейства в България изчезват, предупредиха за пореден път специалисти. Причините, според тях, са нарушеното екологично равновесие, замърсяванията и индустриализацията.  Пред БНР от Националния браншови съюз обаче обвиняват и в безхаберие Министерството на земеделието и храните.

Десетки хиляди пчелни семейства загиват годишно от глад, от болести и зарази, от замърсявания и отравяния. Това не вещае нищо добро за човешката цивилизация, смятат специалистите, защото пчелите са най-чувствителни и първи реагират на това, което ще последва за екологията и човека, каза професор Янаки Караджов.

 

Според него пчелите умират и ще измрат тотално, защото за тях няма условия да живеят. "Те първи го разбират, защото са хиляда пъти по-чувствителни от нас хората", подчерта Караджов.

Много са причините за смъртта на пчелите, но сред водещите фактори е бруталната човешка намеса в природата. И все пак живеем в модерен индустриализиран свят. И колкото и да не ни се иска, не можем да избягаме от постиженията и несъвършенствата на цивилизацията.

"Точно затова нашата задача към журналистите като глашатаи, нашата, на учените и еколозите, да тръбим непрекъснато. Има резултат. Не е стопроцентов, но ще дойде време, когато ще стане такъв, защото иначе просто няма да ни има, разберете", уточни Караджов


По статията работи:

Георги Вулов