НАЧАЛО » ������

Очертава се дефицит на шоколад в света

Продуктът ще поскъпва все повече заради нарастване на търсенето на планетата при все по-голям спад в производството на какао

fb
3E news
fb
17-02-2014 02:33:00
fb

Очертава се недостиг на шоколад в света, алармира в. „Фигаро“. Престижното издание предупреждава, че производителите на какаови култури вече не смогват да удовлетворят все по-нарастващото търсене на шоколад на планетата, докато глобалното затопляне все повече затруднява производството на какао.

В нововъзникващите пазарни икономики се появяват все повече нови консуматори на шоколадови изделия. Според изданието заради нарастването на доходите в тези страни буквално има взрив на търсенето.

През 2013 г. сметовната консумация на какао е достигнала рекордните 4 млн. тона, което е с 32% повече, отколкото преди 10 години. Нарасналото търсене пък е довело до скок от 9% на цените на шоколадовите продукти спрямо 2012 г.

Производителите обаче се оказаха неспособни да се справят с това покачване, коментира „Фигаро“. Реколтата от какаови зърна се добива в малки независими ферми - предимно в страните от Западна Африка, които обаче не могат да си позволят инвестиции за повишаване на производителността.

Освен това засаждането на нови какаови дървета няма незабавен ефект, а са необходими поне 10 години, докато започнат да дават плодове. Затова все повече производители на какао се преориентират към по-доходен бизнес, като производството на палмово масло или на каучук. Заплахата от глобално затопляне все повече задълбочава кризата, тъй като с покачването на температурите, производството на какао става все по-трудно.

Според експерти това ще доведе до все по-голямо поскъпване, както на какаото, така и на шоколада. Международната организация за шоколада прогнозира, че през следващите 5 години търсенето на шоколад ще превишава производството. Това е най-дългият период, откакто организацията публикува данните си от 1960 г. насам.


Това означава, че гигантите на пазара ще трябва да избират между шоколад на по-висока цена или заместител на шоколада, при който цените няма да се повишават, се казва в публикацията. Някои сладкарски компании вече са започнали да влагат какаово масло като заместител на шоколада в някои от продуктите си.

 

шоколад
световен дефицит
реколта какао
прогнози
По статията работи: