НАЧАЛО » ������

Първите електромобили у нас идват догодина

В следващите години се очаква разширяване на пазара на хибридни коли в България

fb
3E news
fb
18-11-2010 09:22:56
fb

През следващата година по пътищата у нас ще се появят първите електромобили, защото започва изграждането на мрежа от станции, които ще зареждат колите на ток. Това стана ясно по време на пресконференцията в сряда, на която бяха представени плановете за изграждане на мрежа от станции за зареждане на електромобили.

 

Инициативата е на FullCharger България, която предлага станциите на Coulomb Technologies – ChargePoint, същите, с които в момента се гради мрежата за презареждане в Ню Йорк.

 

Мрежа от станции за презареждане на електромобили ChargePoint се изгражда в момента из цяла Европа. Тя е най-добре развита в Холандия и Франция, а от месец Турция също започна работа по изграждането на своята национална мрежа от електроколонки, които да зареждат батериите на колите. Българската мрежа ще стане част от европейската, като при пътуване из стария континент потребителите на електромобили, чрез онлайн портал, ще могат да проверяват къде се намират най-близките до тях станции за презареждане по пътя им.

 

По данни на КАТ у нас има само един електромобил, а от регистрираните 2 800 000 автомобила в края на 2009 г. само 50 са хибридни. За разлика от много други страни в Европа и по света България не предлага стимули за закупуване на електрически автомобил нито на индивидуалните потребители, нито на корпоративните.

 

Въпреки това се очаква пазарът на хибридни коли да се разшири в следващите години, тъй като цените им паднаха до 12-13 хиляди евро, което ги прави конкурентни на автомобилите масово производство.

 

"У нас има относително високи цени на горивата, така че за собствениците на електромобилите ще е по-изгодно да карат такава кола", коментира Юлиан Николов от Министерството на икономиката, енергетикта и туризма по време на представянето на FullCharger у нас. Според него страната ни има огромни предимства в разработването на продукти, свързани с електромобили, тъй като у нас има традиции в тази област – става дума за производството на електрокари. 


По статията работи: