НАЧАЛО » ������

Сайтовете на ЧЕЗ имат нов дизайн

fb
3E news
fb
01-11-2010 03:19:22
fb

 

 

От днес сайтове на ЧЕЗ, www.cez.bg и www.cez-rp.bg, са с нов, още по-добър и удобен за клиентите дизайн, съобщиха от компанията. Освен по отношение на външния вид нововъведенията са насочени към доразвиване на платформата за проверка на месечната сметка и по-висока защита на личните данни на потребителите.

 

Клиентите ще могат да проследяват историята на месечните си фактури, а платените и неплатените сметки ще се различават и чрез цветова сигнализация.  Тези, които ползват услугата "sms известяване", ще виждат и тази информация в меню "Проверка на сметка". Всички, които още не са се възползвали от възможността за безплатно известяване за просрочени плащания преди прекъсване на захранването, могат да го направят с sms на кратък номер 170077 (за 3-те мобилни оператора).

 

Статистиката на ЧЕЗ показва, че от началото на годината сайтът се посещава средно от около 540 хил. потребители месечно.  Най-често те се насочват към секцията "Проверка на сметка", където са регистрирани около 60 % от всички посещения на сайта.

 

Като част от концепцията за модернизиране на услугите и общуването с потребителите ЧЕЗ е разработила и предлага на своите клиенти 12 начина за безкасово плащане на месечната сметка за електроенергия От началото на следващата година компанията ще разшири спектъра на индиректните си услуги, като даде възможност на клиентите да изберат да получават електронна фактура вместо старата сметка на хартиен носител.


По статията работи: