НАЧАЛО » ������

Новия началник на ДНСК обеща регистър за незаконното строителство

От 7000 заповеди за премахване, 3-4000 влезли в сила, реално са изпълнени 2500, коментира инж. Милка Гечева

fb
3E news
fb
01-11-2010 03:02:57
fb

 

Милка Гечева – новият началник на Дирекция национален строителен надзор, представи своята стратегия за дейността на ведомството. Тя зае мястото на уволнения след серията разкрития за незаконни строежи неин началник инж. Иван Семидчиев.

Инж. Гечева подчерта, че дирекцията ще се бори за промени в Закона за устройство на територията, така че ясно да се разграничат правомощията на общините и на държавното ведомство. Ще бъде наложен и контрол на общинската администрация по места и вътрешно наблюдение над службите на ДНСК, обеща тя. Резултатите ще се обобщават на 3 месеца, като ще се налагат глоби. Незаконното строителство ще влезе в регистър, за да стане известно на обществото. От 7000 заповеди за премахване на такива обекти, издадени от дирекцията, 3-4000 са влезли в сила, коментира Милка Гечева, 2500 са реално изпълнени. В прокуратурата имало 1500 влезли в сила заповеди за принудително изпълнение, отчете тя, които сигурно ще се обжалват.

 

В Краткосрочната програма на дирекцията до април 2011 г. са залегнали проверки на незаконните постройки около

 

яз. "Ивайловград"

 

До края на ноември ще бъдат издадени над 90 заповеди за премахване на такива обекти, над 40 са забраните за ползване на невъведени в експлоатация строежи, уточни новият началник на ДНСК. Заповедите за забрана за ползването на обектите ще бъдат изпълнени незабавно, а тези за премахването, тепърва ще се чака съдебно решение и обжалване. До края на ноември ще бъдат издадени наказателни постановления за всички нарушения от проверките, обеща Милка Гечева.

 

Акции по Черноморието

 

По закона за устройство на Черноморското крайбрежие за нарушения при морските плажове са издадени 196 заповеди за премахване на обекти, от тях 157 са влезли в сила, 68 незаконни строежа са премахнати; 87 са в различен етап по процедурата за принудително премахване, твърди Милка Гечева. До края на годината трябва да бъдат премахнати още 20 незаконни строежа, чакат се само датите за изпълнение, допълни тя.

За община Несебър има подготвени 7 процедури за разрушаване на незаконни строежи. Това би трябвало да стане до края на годината, каза инж. Гечева. До края на април 2011 г. ръководството на ДНСК се надява, че успее да премахне още 30 незаконни обекта.

За проблемната местност Ченгене скеле край Бургас, която се пада в защитена територия, има издадени 225 заповеди, от които 147 влезли в сила, изтъкна тя. Разрушени са 23 незаконни строежа, 25 ще бъдат изпълнени до края на годината.

 

Язовир "Искър"

 

Прилежащите територии на яз. "Искър" също са обект на засилено внимание от ДНСК. След проверката през 2007 г. са издадени 96 заповеди за събаряне на постройки, от тях 35 – влезли в сила, премахнати са само 6 обекта. Нови 12 договора чакат да бъдат изпълнени до края на 2010 г. по проверката от 2007 година , допълни Милка Гечева.

До април 2011 г. дирекцията има готовност да сключи още 20 договора с фирми за премахване на незаконни обекти около язовира. В момента там се извършва повторна проверка, каза инж. Гечева, но от нея все още липсват обобщени резултати. Издадени са обаче заповеди за забрана на ползването на обектите.

Инж. Милка Гечева не коментира уволнението на свой бивш началник Иван Семидчиев. Тя изтъкна само, че досега е имало  проверки от МРРБ и от Сметната палата, а те не били разкрили значими нередности в дирекцията. Росен Плевнелиев също не се ангажира с търсене на съдебна отговорност на сменения от него началник. Изтъкна само, че сегашният Закон за устройство на територията не разграничавал достатъчно ясно задълженията на дирекцията и на кметовете по места.

На въпрос на 3-е.news на колко ще възлиза бюджетът на Агенцията по кадастъра за следващата година и ще има ли в него предвидени 1 млн. лв. за поддържане на информационната система за връзката с Агенцията по вписванията – административна мярка срещу незаконното строителство, министър Плевнелиев отговори: "Бюджетът на агенцията за 2011 г. е известен, той е 10 млн. лв. Средства за информационната система можели да се вземат от тези пари. Както е известно, в две публикации 3-е.news разглеждаше въпроса за финансирането на въпросния регистър.

 

 

 


По статията работи:

Admin Admin