НАЧАЛО » ������

Разкриват документите на "климатгейт"

Университетът на Източна Англия разработва програма за публичен достъп до всички екологични изследвания

fb
3E news
fb
02-08-2010 12:00:00
fb
Центърът за изследване на климата (CRU) към университета на Източна Англия, в гр. Норич, който в края на 2009 г. се оказа в центъра на скандал с писма на учени, започна работа над проект на софтуерна програма, която да позволява публичен достъп до данни, които се използват за различни екологични изследвания, съобщи на 2 август пресслужбата на университета, цитирана от агенция Reuters.
Скандалът, който получи името "климатгейт", се разрази в края на 2009 г. в навечерието на Копенхагенската конференция на ООН за промените на климата. Тогава в интернет бяха публикувани повече от 1000 писма и други документи на сътрудници на CRU. От тези материали експерти и журналисти обобщиха, че научните изводи, които не потвърждават антропогенния произход на климатичните промени (с човешки произход – бел. авт.), съвсем преднамерено са били прикривани.
"Климатгейт" накратко е сбор от фалшифицирани данни, потулване на неудобна информация, професионална журналистическа цензура, което се равнява на измама, чиято цел е да се въведе "въглероден данък".
Всъщност началото на "климатгейт" е на 17 ноември 2009 г., когато след хакерска атака срещу сървъра на CRU е изтеглено огромно количество пазена в дълбока тайна информация (около 160 мегабайта) общо 4000 документа. От тях 1079 са писма в електронна поща. От останалите близо 3000 документа значителна част са компютърни програми в оригинален код, написани на езика FORTRAN.
Много скоро след това в сайта на "Real Climat" – блог на учени-климатолози, поддържащи теорията за антропогенното затопляне, се появява линк към файла "FOIA.ZIP", съдържащ "хакнатата" информация с коментар "Чудото се случи!"
Така светът открива колко научни данни и изводи са пазени в дълбока тайна в продължение на много години.
Главният удар обаче е нанесен два дни по-късно от сървър в руския град Томск. Оттам хакнатата информация е изпратена на стотици адреси по целия Интернет. Така започва "Климатгейт", който вече е определен за един от най-големите скандали в историята на науката.
От анализа на имейлите излиза, че учените от CRU на университета в Норич, ръководен от доктор Фил Джоунс, заедно с колегите си от Центъра за изследване на земните системи към Пенсилванския университет в САЩ начело с проф. Майкъл Ман и други учени от Европа и Северна Америка в продължение на близо 13 години систематично са фалшифицирали представените в различни доклади и научни статии данни и изводи за климата на Земята през последните 2000 години.
Целта е била да се представи съвременният относително топъл климат като уникално явление в рамките на посочения период, причинено от човешката дейност.
Както се отбелязва в съобщението на британския университет, разработката на новия проект е в отговор и на препоръките, дадени от три независими комисии, които разследват "климатгейт".
Едната от тях под ръководството на бившия високопоставен държавен служител сър Муир Ръсел завърши своята работа през юли, стигна до извода, че няма доказателства за измама или корупция в публикуваните в интернет писма. Въпреки това Ръсел и неговите колеги осъдиха участниците в скандала, че не са споделили своите разкрития с критиците си.
"Климатолозите напоследък се оказаха в центъра на вниманието. Имахме проблеми както от техническо естество, така и откъм съдържание при получаването на достъп до данните и методите на учените. Признанието, че е било невъзможно да се коментират научните постижения се възприе като сигнал, че се прави лоша наука", каза мениджърът на програмата доктор Саймън Хъдсънон, когото цитира пресслужбата на университета.
Група от университет на Източна Англия под ръководството на доктор Тима Осбърн заедно със седем групи от университети в Кембридж, Оксфорд, Манчестър и други висши училища ще проучва възможността да се управляват база и цели публикации в условия на открит достъп. В частност задачата на групата е до осигури удобен начин за повторно използване на данните, както и проверка на техните качества.
"Данните за изследване на климата днес играят важна роля за по-доброто опознаване и възприемане на нашата планета и за формиране на политическа реакция по отношение на измененията на климата. Ние вече сме един от основните доставчици на данни за климата във Великобритания, но искаме да отидем и по-далеч. Резултатите от нашия проект ще станат пример за климатолозите, които търсят възможност да имат открит достъп до всички данни за климата", обобщава професорът от Университета на Източна Англия Тревър Дейвис, цитиран също в прессъобщението.
По статията работи: