НАЧАЛО » ������

Нона Караджова: Няма начин "Брикел" да продължи да работи

Синдикатите искат 18 месеца отсрочка за спирането му

fb
3E news
fb
19-10-2010 06:42:35
fb
"Брикел" няма начин да не бъде затворен, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред Нова телевизия. Тя посочи, че Христо Ковачки, собственик на предприятието е поел ангажимента да изгради сероочистващи инсталации още с договора с покупка на предприятието. За пет години инвестицията в тях не е направена и предприятието е избрало варианта да работи 20 хил. часа, след което да бъде затворено.

 

Тя подчерта, че ЕК започна наказателна процедура срещу България за замърсяване на въздуха в Гълъбово. "Дори тя да бъде пренебрегната, страната трябва да плати много десетки милиони евро санкции", обясни екоминистърът

 

"В приватизационния договор са записани задълженията на собственика и той е изпълнил 20 хил.работни часа. За неизпълнение на инвестициите той трябва да плати неустойка от 29.5 млн. лв", каза Караджова.Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов не бе открит за коментар дали ведомството е предприело действия за неспазване на договора. До момента няма информация дали държавата е проверила как Ковачки изпълнява договора.

 

В същото време на среща преди два месеца с министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков, Ковачки заяви, че няма 100 млн. лв. за покупка на емисии и очаква помощ от държавата.

 

Представители на синдикатите в "Брикел" поискаха днес от министър Караджова за 18 месечна отсрочка, докато бъдат изградени двете сероочистки. През този период предприятието ще работи с три котела.

"Ако има компромис за един собственик в България, то останалите също могат да кажат, не искаме да изграждаме сероочистващи инсталации", коментира още Караджова. Независимо от това социалното и икономическото министерство търсят вариант за временна заетост на работещите и отоплението на Гълъбово, допълни тя.

 

Ръководството на "Брикел" обвини екоминистерството, че два месеца не е отговорило на уведомлението им за изграждане на сероочистките. Истината е обаче, че за започне строителството им са необходими средства, екооценка и строително разрешително, с каквито "Брикел" не разполага на този етап.


По статията работи: