НАЧАЛО » ������

27-месечен връх на борсовите индекси в Европа

Тенденцията за растеж на американските фондови борси се запазва вече втори месец

fb
3E news
fb
20-12-2010 06:45:09
fb

Европейските фондови индекси достигнаха в първия ден от новата предпразнична седмица до 27-месечен връх, въпреки че търговията беше на сравнително ниски обороти, което е характерно за този период на годината. Две основни причини за този добър резултат видя агенция Reuters. Акциите на минно-добивнитекомпании поскъпнаха, заради покачването на борсовите цени на металите, което се дължи на стабилизирането на долара спрямо основните валути. Другата причина са неочаквано поскъпналите книжа на комуналните компании, след като през цялата година бяха сред най-губещите. GDF Suez, Iberdrola и Endesa се повишиха с между 1,9% и 3,4%.

 

"Пазарите може би ни казват, че дълговете на страните от еврозоната са национален въпрос, а не систематичен риск", смята Ричард Бати, стратег в Standard Life Investments in Edinburgh, посочвайки решението на ЕС за създаване на постоянен механизъм за финансова стабилност от 2013. Той уточнява, че слабостта на еврото, което удари рекордно дъно спрямо швейцарския франк, може да донесе по-високи печалби на някои компании.

 

Като негативни новини инвеститорите приеха поевтиняването на акциите на веригите за търговия на дребно Inditex и Carrefour, както и на авиокомпаниите, поради многото отложени полети заради лошо време.

 

Веднага след отваряне на търговията на Wall Street и трите борсови индекса се повишиха, благодарение на пазара на сливания и поглъщания, което е сигнал, че пристъпващите към такива сделки компании разполагат със свободни капитали.

Първата новина дойде от AT&T, която съобщи, че планира да купи лиценза за безжична връзки на Qualcomm за 1,9 млрд. долара. От това акциите на AT&T нараснаха с 0,6% броени минути, след отваряне на търговията в Ню Йорк.

 

Поскъпнаха значително и акциите на компаниите, занимаващи се с търговия на дребно, което е логично, след като индикаторите показват, че тази година потреблението по Коледа ще е по-голямо от предишната година. Тази седмица ще е с четири работни дни, тъй като в петък преди Коледа няма да се работи.

 

"Макар че участието на инвеститорите в тези предпразнични дни е ограничено, техните портфейли се напълниха. Пазарът може да спадне само, ако се случат изключително лоши новини до края на годината", прогнозира анализаторът от Lek Securities Андре Бахос. Според него макар и не твърде силна, тенденцията за растеж на американските фондови борси се запазва вече втори месец.


По статията работи:

Георги Вулов