НАЧАЛО » ������

Министерски съвет защити въведената "такса ВЕИ"

fb
3E news
fb
19-02-2014 01:31:00
fb

Въвеждането на таксата ВЕИ не нарушава конституцията на страната. Това обяснява в свое становище днес Министерски съвет. "В конкретния случай таксата има възпираща функция по отношение на по-нататъшното нарастване на производството на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия. Тя има и балансираща функция по отношение на производството и потреблението на тази енергия, тъй като неконтролираното нарастване на производството на такава енергия води до непропорционално засягане на интересите на останалите производители и на крайните снабдители", е записано в позицията на правителството. Днес министрите приеха тази точка по време на заседанието си като становището е по повод твърденията на президента Росен Плевнелиев, че таксата от 20% за ВЕИ производителите е противоконституционно, припомня БГНЕС.

Според кабинета въведената такса се използва за инструмент на определена политика, провеждана в съответния сектор. "Доколкото всяка политика е насочена към постигането на определена цел, прадназначението на подобна такса е да промени поведението на стопанските субекти в сектор", смятат министрите.

Законодателят не е задължил всички ВЕИ производители да участват в регулирания пазар и те имат право на избор. Веднъж направил своя избор стопанският субект обаче доброволно се е съгласил да е подчинен на съответен режим, заради факта, че той му гарантира дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия на преференциални цели, обясняват още от пресслужбата на правителството.

Припомняме, че такса ВЕИ бе въведена в последния момент чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет. Вносител на промените бе партия "Атака".

такса ВЕИ
Правителство
Конституционен съд
По статията работи:

Георги Велев