НАЧАЛО » ������

Управителят на Сръбската народна банка призова за ново споразумение с МВФ

Продължаването на отношенията с фонда ще повиши доверието на чуждите инвеститори към страната

fb
3E news
fb
14-02-2011 10:37:21
fb

Управителят на Сръбската народна банка Деян Шошкич призова властите в Белград за ново стендбай споразумение с Международния валутен фонд, след като настоящето изтече през април. Ново споразумение не означава непременно допълнителен заем, но то може да послужи като предпазна мярка в случай на нови икономически проблеми в Сърбия.

 

Делегация на МВФ започва днес последната си оценка по текущото стендбай споразумение за 2,9 милиарда евро, в момент когато правителството се опитва да се справи с високата инфлация и заплахата от вълна от социално недоволство и стачки.

 

Сърбия получи около 1,5 милиарда евро от сумата, одобрена от МВФ преди близо две години, за да подсили валутния си резерв и да стабилизира националната си валута - динара. Засега правителството в съседна Сърбия не казва дали ще поиска ново споразумение с фонда, когато настоящото изтече.

 

Според Шошкич новото споразумение с МВФ трябва да бъде за две години, защото тогава според него ще се стабилизира цялостната икономическата ситуация в еврозоната, от която зависи практически икономиката на западната ни съседка.

 

"Това би бил също така и период, в който можем да започнем структурна реформа в Сърбия", уточни още Деян Шошкич. Той обясни, че бъдещото споразумение с МВФ ще обхване края на управлението на настоящето правителство и идването на новото след провеждането на парламентарните избори през 2012 год.

 

Управителят на Сръбската народна банка е категоричен,че подобно ново споразумение ще повиши доверието на международните инвеститори към балканската държава и ще я превърне в страна, която е готова да постави ред във финансите си.

 

Подобна идея е добре приета и сред местните наблюдатели. Експерт от белградския офис на влиятелната международна одиторската компания KPMG обяви, че подписването на ново споразумение ще даде добър сигнал към големите инвеститорите, че нещата в Сърбия са под контрол.

 

Икономистът Милан Ковачевич също подкрепи идеята отношенията с МВФ да бъдат продължени. Според него Сърбия навлиза в предизборна година. Освен това в страната задлъжнялостта расте, а показателите за износа и вноса не се подобряват.


По статията работи: