НАЧАЛО » ������

Австрия дава 30 млн. евро годишно за зелена енергия

Държавата гарантира преференциални цени за ток от ВЕИ за 13 - 15 години

fb
3E news
fb
26-04-2011 04:20:55
fb

Понастоящем, скорошните изменения в Австрийския закон за ВЕИ се преоценяват, пише сайтът emi-bg.com. Бъдещите промени са свързани с увеличаване на годишното субсидиране на електроенергията от ВЕИ от 21 на 30 млн. евро. Операторите на ВЕИ-електроцентрали ще се възползват от гарантирани "feed-in"  тарифа за период от 13-15 години.

 

За да се намали настоящия списък от "чакащи" са предвидени допълнителни 97 млн. евро. За да получи тези допълнителни приходи и съответно  - да се премине към следващия "чакащ", операторът на съответната ВЕИ-мощност ще трябва да се съгласи на по-ниска "feed-in" тарифа.


В допълнение, от австрийското министерство на икономиката и енергетиката посочват, че подкрепата за зелена електроенергия ще бъде свързана с мрежовите тарифи като по този начин енергоинтензивните индустрии ще заплащат пропорционално по-малки суми. ЕК отхвърли предишното австрийско предложение за поставяне на горна граница, целяща да защити конкурентоспособността на австрийската индустрия. Тогава министерството репликира, че ЕК е допуснала подобни мерки и схеми във Франция и Германия, което дава основание за обжалване на решението на ЕК.


По статията работи: