НАЧАЛО » ������

Citigroup прогнозира цена на петрола Brent около 60 долара в края на 2016 г.

fb
3E news
fb
09-12-2015 11:40:00
fb

Анализаторите от Citigroup прогнозират, че в края на следващата година цената на петрола сорт Brent ще е на ниво около 60 долара за барел. В прегледа на банката се отбелязва, че прогнозата е със „съществен риск за преразглеждане в посока понижение“, отбелязва Блумбърг.

Според мнението на експертите от Citigroup, всякаква победа на Саудитска Арабия в битката за петролния пазар „ще бъде без съмнение пирова“, тъй като спадът на котировките на петрола ще доведе до рязко свиване на доходите. Освен това официалните цени от продажбите на Саудитска Арабия „показват, че саудитите няма да стоят настрана, позволявайки на членикета на ОПЕК да заемат пазарен дял“, смятат от банката.

Януарският фючърс на петрола Brent на лондонскта борса ICE Futures тази сутрин се повиши с 1,44% - до 40,84 долара за барел. Котировката на фючърса на петрола WTI за януари на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се увеличи с 2,03% до 38,27 долара за барел.

Двата сорта завършиха търговията във вторник при на-ниските цени, в сравнение с февруари 2009 г.

Миинстерство на икономическото развитие на Русия смята, че високата волативност на петролният пазар ще се запази още два-три месеца, но след това цените ще тръгнат нагоре и базовата прогноза на министерството за 2016 г. за цена на петрола от 50 долара за барел е напълно реална. Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев напомни, че ведомството е изготвило и така нареченият независим песимистичен вариант на прогноза, който изхожда от средногодишна цена на петрола от 40 долара за барел през 2016 г.

В този вариант ние не разчиаме на положителна динамика на БВП, промишлеността, инвестициите и търговията на дребно през 2016 г.“, отбеляза той, цииран от Интерфакс.

Citigroup
петрол
цени
По статията работи:

Маринела Арабаджиева