НАЧАЛО » ������

Борисов обеща проверка по жалбите срещу проекта за 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

fb
3E news
fb
04-02-2015 03:32:00
fb

Премиерът Бойко Борисов се ангажира лично с проверка как върви проектът за продължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и има ли проблеми, които биха могли да го забавят. Поводът е питане на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров във връзка с жалбите, подадени в съда от неправителствени организации заради липсата на оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/.

Липсата на ОВОС е оспорвана поотделно от Коалиция за устойчиво развитие, движение „В името на живота“ и община Козлодуй. Тяхната позиция се подкрепя и от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Национално движение ‘Екогласност’ Гринпийс България. Неправителствените организации настояват за независима експертна оценка-анализ на инвестиционно предложение на ‘АЕЦ Козлодуй’ за “Продължаване срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ ‘Козлодуй’ ”, каквато, според тях, представляват единствено Докладът по ОВОС и последващото законово обществено обсъждане, където организациите ще изложим подробно нашите мотиви против настоящото инвестиционно предложение“.

Върховният административен съд е оценил жалбите като допустими и е дал ход на делото.

На 18 март ВАС трябва да се произнесе по казуса. Ако съдът каже, че е необходим ОВОС, трябва да се премине през цялата процедура по изготвяне на оценката и обществено й обсъждане, а това ще отнеме месеци и може да доведе до значително забавяне на поректа, се опасяват експертите.

Пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ са много важни, заяви Борисов от парламентарната трибуна. Премиерът обясни, че ще направи необходимата проверка и подчерта, че вече е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да проучи въпроса за подадените жалби срещу удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

След изказването му, в реплика Мартин Димитров коментира, че е искал да ангажира лично премиера с този въпрос, като отговорът на министър-председателя го удовлетворява.

Проектът за продължаването на ресурса на 5 и 6 блок е с огромна обществена значимост и това е една от малкото теми, по които има политически и обществен консенсус в България. Модернизирането на двата реактора ще позволи подновяването на лицензиите им за експлоатация, ще осигури значителен ръст на електропроизводството и икономически ползи както за АЕЦ „Козлодуй“, така и за крайните потребители, за продължителен период от време - поне 20 години.

От Агенцията за ядрено регулиране обясниха, че има решение на министър на околната среда и водите от предходното правителство, че за този проект не е необходим ОВОС. Още се спори дали изобщо трябва да има ОВОС. Но дори съдът да реши, че процедурата трябва да бъде приложена, има още много време до 2017 г., когато изтича животът на 5 блок, коментираха от ядрения регулатор.

От неправителствените организации се позовават на опита с подобно инвестиционно предложение в Балаковската АЕЦ, Саратовска област, Русия, където в документите по оценка на въздействието върху околната среда е записан категоричен факт, който изисква да не се подминава с голи обещания/декларации, истината: „Увеличаването на мощността може да увеличи дозовото натоварване на населението около 12%“.

Подобна позиция споделят и от Гринпийс България: В момента реактори 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй” следва да работят 30 години. Исканото удължаване от 20+10 години е двойно увеличение на срока на експлоатация, за което не се дават адекватни гаранции за сигурност.

Въпреки осъвременяването и ремонтите, цялостното състояние на реакторите се влошава, дори само защото елементи, ключови за сигурността, не могат да бъдат сменени. Вероятността за аварии и възникването на усложнения съответно нарастват с течение на годините, заявяват от екоорганизацията.

По мнението на природозащитниците, „поцедурата по ОВОС ще направи по-прозрачен целия процес и ще даде възможност на гражданите да бъдат в по-голяма степен информирани за поемането на риска. Тази процедура повишава качеството на вземаните решения, когато те касаят околната среда и качеството на живот на гражданите“.

5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"
ОВОС
жалби във ВАС
По статията работи:

Галина Александрова