НАЧАЛО » ������

Fitch прогнозира ръст на световния БВП с 2,9% през 2015 г.

fb
3E news
fb
29-01-2015 04:21:00
fb

 

Международната рейтинова агенция Fitch прогнозира ръст на БВП през 2015 г. с 2,9% през 2015 г. срещу ръст от 2,5% през 2014 г., се казва в съобщение на агенцията.

 

Както става ясно от публикацията оценката за нарастването на световната икономика за 2015 г. е понижена в сравнение с предходната прогноза, публикувана от Fitch през септември 2014 г. Тогава агенцията прогнозира ръст на световния БВП през 2015 г. на ниво от 3%.

 

Намаляването на прогнозата отразява отслабването на развиващите се пазари и дезинфлационните тенденции в еврозоната. Според мнението на Fitch, нарастването на световния БВП ще се дължи основно на икономическото оживление в САЩ, която ще компенсира намаляването на растежа в еврозоната, Япония и много от големите развиващи се страни, такива като Бразилия, Китай и Русия.

 

От рейтинговата агенция отбелязват, че ниските цени на газа в крайна сметка трябва да окажат позитивно влияние върху глобалния икономически ръст, тъй като при ниските цени на петрола потреблението в страните вносителки потреблението нараства. Докато за развиващите се страни евтиният петрол, напротив е негативен фактор.

Fitch
ръст на световния БВП
рейтинг
По статията работи:

Маринела Арабаджиева