НАЧАЛО » ������

"Трейс Груп" трябва да ремонтира АМ "Тракия" до шест месеца

Апликационната форма за АМ "Тракия" още не е одобрена от Брюксел, решението се чакало до края на годината

fb
3E news
fb
29-10-2010 12:46:24
fb

 

Към настоящия момент не е издаден гаранционен срок за фирмите - изпълнителки на автомагистрала "Тракия". Гаранционния срок започва да тече след приемането на акт 16 - каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на народен представител за търсенето на отговорности на фирмите - изпълнителки на АМ "Тракия", заради потъванията и коловозите.
Строителният министър заяви, че фирмата изпълнител е задължена да извърши ремонт заради настъпването на есенно-зимния сезон в следващите шест месеца. Затова е била уведомена с писмо от Агенция пътна инфраструктура на 9 септември. Той допълни, че била измерена дебелината на асфалтовите пластове от 25 см и било проверено нивото на потъването; отчетена е и дължината на появилите се коловози от км. 204 до км. 210 между Чирпан и Стара Загора. Създадена била временна организация за отклоняване на движението.
Въпросът с потъването на АМ "Тракия" бе повдигнат през август от тогавашния председател на Браншовата камара "Пътища" и изпълнителен директор на "Мостстрой" инж. Румен Йовчев. Той пръв предупреди, че има коловози в участъка, защото теренът минава върху оризища и основана е несигурна. По време на строежа е трябвало да се постави специална основа под асфалта. Първоначално министърът отричаше, че има потъване. Румен Йовчев обаче каза, че не "Трейс Груп", а ръководството на АПИ е виновно. То поставяло като основно изискване при търговете за обществени поръчки ниската цена, а не качеството на изпълнението. Пред 3е-news Румен Йовчев също бе коментирал, че това е основен недостатък в Закона за обществените поръчки, който властва и сега, затова трябва да се промени.
По време на парламентарния контрол министър Плевнелиев не спомена коя е фирмата, която трябва да направи ремонта, но става дума за старозагорската "Трейс Груп", която в момента строи лот 2 на АМ "Тракия".

 

Апликационната форма за АМ "Тракия" още не е одобрена от Брюксел, стана ясно още от отговора на министъра пред депутатите. Брюксел имал много въпроси по нея, на които министерството било отговорило. Дискусията продължава, вече сме на финалната права - изтъкна той. Очаквал, че въпросът за финансирането по ОП "Транспорт" да бъде решен до края на годината. Според Плевнелиев имало голям резерв от 380 млн. лева за магистралата и правителствено решение от април за финансирането й; 10% вече били дадени на Агенция пътна инфраструктура.
Към момента няма бюджетни средства за рехабилитацията на пътя Елена - Твърдица. Така отговори министърът на друг парламентарен въпрос. Договорът с избрания изпълнител на рехабилитацията е прекратен от Агенция "Пътна  инфраструктура" през 2009 г., защото няма осигурено финансиране, каза той. Става дума за сливенската фирма "Биндер" АД, която спечели търга за ремонт на пътя с оферта от 31.1 млн. лв. Росен Плевнелиев изрази надежда да бъдат направени икономии по ОП "Регионално развитие" , от които да стане възможна рехабилитацията. Ако това не се случи, в бюджета за 2011 г. ще бъде трудно, но може би през 2012 г. ще успеем да намерим сили и средства да го направим, заяви Плевнелиев.

На въпрос, свързан с тласкателния водопровод на Ямбол, министърът посочи, че с изграждането му е осигурено водоснабдяваването на 65 000 души


По статията работи:

Admin Admin