НАЧАЛО » ������

Анализатори: Газпром ще намали цените през 2011

Конкуренцията на газовия пазар ще се засили и той ще се свие

fb
3E news
fb
28-12-2010 11:16:54
fb

 

 

През 2011 година ще се наложи Газпром да направи отстъпки пред европейските потребители и по-активно да намалява цените. Това предвиждат специалистите от Центъра за икономически изследвания на Института за глобализация и социални движения  /ИГСО/  в прогноза,  разпространена от пресцентъра му.

"Газпром" не трябва да разчита да укрепи позициите си на европейския пазар

Конкуренцията на газовия пазар ще се засили и е вероятно той да се свие. Финансовото положение на корпорацията усложняват скъпо струващи проекти. С отчитане на резултатите от 2010 г. и негативните тенденции, газопроводите"Южен поток" и "Северен поток" не обещават да станат рентабилни.

В страните от Западна Европа през 2010 г. бе отбелязано ново падане на реалните доходи на населението. "В подтиснато състояние са практически всички сфери на икономиката, от промишлеността до търговията. Расте безработицата и забавянето на изплащането на заплатите. Засилва се параличът на националните бюджети", отбелязва Борис Кагарлицкий, директор на института. По неговата оценка ситуацията вероятно скоро ще се усложни още повече.

"Газпром не трябва да разчита на укрепване на позициите си на европейския пазар. Корпорацията ще се наложи да направи отстъпки на потребителите и да преразгледа своите икономически планове. Новите линии ще бъдат в тежест в резултат от недалновидната политика на експанзия", коментира Василий Колташов, ръководител на Центъра за икономически изследвания на института.  Ще се наложи руските потребители да се разплащат за несполуките на "националното достояние" .

 

Повишаването на вътрешните цени на синьото гориво, при поевтиняване на експортните доставки, ще намали конкурентноспособността на руската промишленост.

Според стратегическите разчети на Газпром търсенето на газ ще се увеличава. Обемът на потреблението му в Европа към 2020 г. ще достигне 600 млрд.куб.м. Установилата се през 2009-10 година ситуация на пазара противоречи на тези очаквания. През юни корпорацията бе принудена да преразгледа прогнозата си за 2010 г. по средната договорна цена на горивото за европейския пазар. Тя се намали от 326 долара на 308 долара за 1000 куб. м. През 2009 г. средната цена на синьото гориво за Европа бе примерно 296 долара, с което надхвърли твърде много стойността на газа на спотовия пазар. През 2010 г. корпорацията трябваше да се съгласи на намаляване на заплащането за газ с Латвия.

Идва времето на преразглеждане на споразуменията

 

Наближава преразглеждане на споразуменията с други европейски страни. В числото им са такива големи потребители като Германия и Франция.  Проблем за Газпром става увеличаването на издръжките от строежа на нови газопроводи. Неотдавна компанията увеличи оценката на стойността за създаване на Южен поток от 8.6-10 милиарда евро до 15.5 милиарда. Загубите за газопровода Северен поток се планираха първоначално в размер на 7.4 милиарда евро. По оценка на вестник "Ведомости", направена още преди началото на строежа, газопроводът реално ще излезе с 1.5 млрд.евро по-скъп и стойността му ще бъде 8.8 млрд.евро. За да се запушат  загубите в печалбата и загубите за реализацията на мега-проекти, корпорацията набеляза повишаване на цената на газа за руските потребители.

 

От 2011 до 2013 г. цената за синьо гориво ще се увеличава годишно с 15% и повече. За населението цената на газа ще се вдигне още повече: със 17.1% през 2011 г., с 19.2% през 2012 г. и с 15% през 2013.


По статията работи: