НАЧАЛО » ������

Шествие в защита на парк "Витоша" и срещу промените в Закона за горите

fb
3E news
fb
17-01-2012 09:15:00
fb

Еколози, скиори, сноубордисти и туристи ще излязат в сряда на шествие в защита на българските гори и Природен парк "Витоша", съобщиха от коалиция "За да остане природа в България".

 

 

Природозащитниците ще протестират срещу предстоящите промени в Закона за горите, които, според тях, ще доведат до свръхзастрояване на природните паркове, по-голяма ски зона във Витоша, унищожаване на ски център Алеко, гола сеч в хиляди декари гори в планините и по-дълъг ловен сезон. Поправките ще се гласуват на първо четене в сряда в парламентарната комисия по земеделие и гори.

 

 

От коалицията предлагат текстовете да се променят, така че горите да се ползват след конкурс, да може да се кара ски по съществуващите писти вместо да се строят нови и да се премахне монопола в ски курортите.

 

 

В последните дни на миналата година кабинетът прие промени в Закона за горите, които облекчават строителството в природните паркове. Текстовете бяха изготвени спешно след натиск на "Витоша Ски", компанията, стопанисваща лифтовете и пистите на "Алеко".

 

 

Шествието под надслов "Горите не могат да говорят – да викнем вместо тях" ще започне в сряда, 18 януари, 18.30 ч от паметника на Патриарх Евтимий. То ще премине по ул. "Граф Игнатиев", пл. "Славейков", ул. "Г.С.Раковски", бул. "Цар Освободител" и до пл. "Народно събрание", където ще има митинг.По статията работи: