НАЧАЛО » ������

ЧЕЗ инвестира 2,5 МЛН. лева в подмяна на ключов кабел в София

Инвестицията ще подобри захранването на шест столични квартала и на Министерски съвет

fb
3E news
fb
13-09-2010 02:17:46
fb

 

ЧЕЗ инвестира 2,5 млн. лв. в подмяната на ключов кабел високо напрежение (110 kV) в близост до столичния булевард "Ситняково", съобщиха от компанията. Инвестицията ще подобри сигурността на захранването на шест столични квартала: Център, ж.к. "Изток", ж.к. "Гео Милев", ж.к. "Подуяне", ж.к. "Сухата река" и ж.к. "Хаджи Димитър". В този район ЧЕЗ обслужва близо 200 000 граждани, множество сгради на болници, учебни заведения и държавни институции, включително Министерски съвет.

 

Трасето, по което ще бъде направена подмяна на кабела, е с дължина 2,6 километра. Монтажните работи ще продължат 120 дни.

 

ЧЕЗ бе принудена да направи тази значителна инвестиция, тъй като кабелът бе увреден при опит за кражба в началото на май  2010 г. В резултат без ток останаха клиентите от изброените шест квартала в столицата, включително и Министерски съвет. Захранването бе аварийно възстановено по резервен електропровод. Впоследствие се установи, че повреденият кабел трябва да бъде подменен, и ЧЕЗ веднага предприе стъпки в тази насока.

 

От началото на 2008 г. до средата на тази година кражби и посегателства на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ са нанесли щети на обща стойност над
16 милиона лева. За сравнение, с тези средства компанията би могла да изгради 355 трафопоста или 5 подстанции.

 

"Проблемът с кражбите и посегателствата над съоръжения в обслужваната от нас
територия е сериозен и ние очакваме от институциите да предприемат съответните
действия, за да защитят интересите на българските граждани. Заради кражби ЧЕЗ
търпи годишно щети за милиони лева. Тези средства биха могли да бъдат инвестирани
 в развитие на мрежата, а не в подмяна на съоръжения, които иначе биха работили
още дълги години", каза Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

 

Качеството и непрекъснатостта на захранването на клиентите е от изключителна важност за ЧЕЗ. За периода 2005-2009 г. ЧЕЗ е инвестирала над 370 млн. лева в подобрения на електроразпределителната мрежа в цяла Западна България. За 2010 г. планираните инвестиции, одобрени от ДКЕВР, са 71 млн. лв


По статията работи: