НАЧАЛО » ������

"Газпром" и турски компании в преговори за нови споразумения за доставки на газ

fb
3E news
fb
05-05-2021 12:18:23
fb

"Газпром" и турски компании започнаха преговори за удължаване или за предоговаряне на споразуменията за купуване на газ. Причината е скорошното изтичане на срока на действие на съществуващите договори, предаде турската телевизия Хабертюрк.

По информация на телевизията става въпрос за купуването на 8 млрд. куб. м. газ годишно.

В преговорите участват холдингите Gama, AKSA, Demiroren, Kalyon. Представител на една от компаниите е потвърдлаи пред Хабертюрк, че се водят преговори с ръководството на експортните структури на "Газпром".

Много турски компании са изключително заинтересовани от внос на газ. Трябва да се договорим за цената и обемите на газ, които ще бъдат купени, за да има напредък при преговорите, посочи представителят, цитиран от БТА.

Споразуменията за доставката на 8 млрд. куб. м. газ изтичат в края на 2021 г. Това е част от общия обем газ  от  57-58 млрд. куб. м., който Турция внася всяка година за собствени нужди, отбелязва агенция ТАСС.

Хабертюрк посочва, че Турция не е заинтересована от подписването на дългосрочни договори, на базата на които цената за купуването на газа трябва да е обвързана с конюнктурата на петролния пазар. Турция се стреми да сключва по-гъвкави договори от гледна точка на срокове и цени.

Газпром
Турция
преговори
доставки
природен газ
По статията работи:

3E news