НАЧАЛО » ������

GE финализира сделката по придобиването на енергийния бизнес на Alstom

Финалната цена на сделката е за 9,7 млрд.евро

fb
3E news
fb
04-11-2015 02:43:00
fb

GE обяви, че е финализирала сделката по придобиването на енергийния бизнес на Alstom. Сделката бе приключена след регулаторното одобрение на повече от 20 държави, включително ЕС, САЩ, Китай, Индия, Япония и Бразилия, като това е най-голямото индустриално придобиване за GE.

GE достигна до споразумение с Alstom през 2014 г. за закупуване на енергийните звена на компанията за 12.35 милиарда евро.  Като се отчете участието в съвместните предприятия за възобновяемата енергия, електрическата мрежа и ядрената енергияобявени през 2014, промените в структурата на сделката, отчисление за компенсации, нетния кеш при затваряне на сделката и промените във валутните курсове, финалната цена на сделката възлиза на 9.7 милиарда евро. Това включва използването на оборотен капитал от 0.6 милиарда евро през октомври месец. GE очаква сделката да генерира печалба от 5-8 цента за акция през 2016 г. и приходи от 15-20 цента за акция през 2018г. Компанията цели да достигне синергии на стойност 3 млрд. долара пет години след придобиването. Икономическите и стратегическите подбуди за сделката остават същите, като тези обявени от GE през април 2014 г.

Финализирането на придобиването на енергийния бизнес на Alstom е още една значителна стъпка в трансформацията на GE,” каза Джеф Имелт, главен изпълнителен директор на GE. “Допълващата технология, глобалните възможности, производствената база и талантите на Alstom ще подсилят растежа на индустриалния ни бизнес. Отворени сме да правим бизнес и сме готови да представим едно от най-всеобхватните технологични предложения в енергийния сектор за нашите клиенти.”

Потребителите веднага ще усетят ползите от комбинирането на GE и Alstom, включително в тези настоящи проекти:

PSEG Sewaren (енергийна централа с комбиниран цикъл в Ню Джързи): газова турбина GE 7HA + парогенератор за възстановяване на топлина (HRSG) на Alstom

Punjab Pakistan Bhikki (енергийна централа с комбиниран цикъл в Пакистан): две газови турбини GE 9HA + парна турбина Alstom

Exelon Power Plants (енергийни проекти в Тексас): четири газови турбини four GE 7HA + четири парогенератора за възстановяване на топлина Alstom

Chempark (Проект за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия в Леверкузен, Германия): газова турбина GE 9HA.

В допълнение, GE и Alstom са предпочитани изпълнители на проекта за енергийна централа с комбиниран цикъл я Азия, която би използвала две GE 7HA газови турбини, два Alstom HRSG генератора и един Alstom парогенератор. Alstom е предпочитан доставчик на парни турбини Arabelle за два ядрени реактора в Обединеното Кралство, както и на котли, парни турбини и генератори за проект за добиване на енергия чрез въглища в Близкия Изток. Компанията доставя успешно първия 800 kVHVDC (High Voltage Direct Current) трансформатор за проекта Чампа-Курукшетра в Индия.

GE също обяви, че е финализирала продажбата на бизнеса си за железопътна сигнализация на Alstom на стойност около 800млн. долара.

GE продължава да следва своята стратегия за опростяване на бизнеса и трансформиране в компания с ясен фокус. В допълнение към сделката с Alstom, компаниятазапочнаотделянетонаSynchrony Financial. Стратегията за отделянето на GE Capital е в напреднал стадий, като договорената сделка за продажба на активи е в размер на 126 млрд. долара. Наскоро формираното подразделение GE Digital консолидира всички дигитални дейности на GE, за да предложи на клиентите на компанията най-добрите индустриални решения и софтуер. GE печели пазара и постига забележителни финансови резултати.

Инвеститорите в компанията ще бъдат информирани за последните промени на заседание, което ще се проведе на 3-ти декември 2015.

 

GE
Alstom
енергиен бизнес
придобиване на активи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева