НАЧАЛО » ������

Пазарът на коли в Европа отново се свива

Спадът при леките автомобили ще е 5%, до 12.95 млн. коли, а през следващата сривът ще е с още 2.5%

fb
3E news
fb
28-07-2010 10:57:01
fb

Продажбите на нови автомобили в Европа през третото и четвъртото тримесечие на 2010 г. и през следващата година вероятно ще намалеят значително. Причината е W-образната крива на излизане от кризата, при която периодите на подем ще бъдат последвани от такива на спад. Прогнозата е на JD Power Automotive Forecasting, цитирани от сайта just-auto.com.

Доскоро прогнозите бяха, че през тази година търсенето на нови автомобили в Западна Европа ще нарасне с 9.2% спрямо 2009 г. и ще достигне 18.25 млн. бройки. Към момента обаче по-вероятният сценарии е продажбите да се свият с 8% до 17 млн.

При леките автомобили очакваният спад е 5%, до 12.95 млн. коли, като през следващата година има нов срив от 2.5 на сто до 12.6 млн. бройки. Най-оптимистичният сценарий към днешна дата предвижда все пак да има ръст в продажбите на леки, лекотоварни автомобили и камиони, но той да е само с 5.5%, а не с 9.2 на сто.

Само преди един ден, на 28 юли, консултантска компания PricewaterhouseCoopers (PwC) коригира прогнозата си и обяви, че световното производство на автомобили стремително набира скорост и през настоящата година на пазара ще бъдат пуснати 20% повече автомобили в сравнение с 2009 г. В номинално изражение това са 68,7 млн. автомобила, докато през предкризисната 2008 година са били предложени 66 млн. нови коли, уточняват анализаторите на PwC.

Според анализаторите на JD Power Automotive Forecasting известни основания за оптимизъм дава пазарът в Германия, който след срива заради спиране на скрапинг програмите (даване на финансова субсидия при замяната на стара кола с нова), тръгна нагоре благодарение на отстъпките, давани от производителите. Като цяло икономиката на страната също тръгна, като се забелязва увеличаване на производството и намаляване на безработицата.

Правителството на повечето европейски страни обаче говорят за свиване на разходите в публичната сфера, което подсказва на потребителите, че кризата не е отминала и покупката на нов автомобил в тази ситуация не е добър избор.


По статията работи: