НАЧАЛО » ������

Забранява се промяна на статута на горите от "Натура"

fb
3E news
fb
29-09-2010 02:45:44
fb

 

 

Статутът на горите, които попадат в зоните на Натура 2000 няма да се променя, предвиждат промени в Закона за горите. Те бяха одобрени днес от правителството и предстои да бъдат внесени в Народното събрание. Досега същестуваше мораторум върху изсичането и промяната на статута на всички гори. С поправките въведения мораториум ще отпадне.

Във вторник екоорганизации обвиниха земеделското министерство ще с промените връща заменките на горите и легитимира част от направените до момента процедури.

Има някои текстове, които ще бъдат подложени на дискусия и в парламента", обясни след заседанието на кабинета земеделският министър Мирослав Найденов. Той допълни, че с поправките се поставят началото на истинската реформа.

Заменките, които са направени, ще останат бутикови гори, забранява се промяната на предназначението на всички зони от "Натура", паркове, защитени зони и черноморското крайбрежие, където попадат 90 на сто от горите", обясни Найденов.

Горите, които са извън защитените територии, ще могат да променят предназначението си, но след като платят определени такси, които ще бъдат шест пъти от съществуващата до момента, обясни земеделският министър.

В същото време обаче се разрешава строителството в горите, които се резултат от заменки. В началото на мандата си правителството твърдеше, че ще спре порочната практика.


По статията работи: