НАЧАЛО » ������

Орнитоптерът на Леонардо да Винчи полетя

Прелетя 145 м със скорост от 25.6 км/ч, задвижван от мускулите на пилота

fb
3E news
fb
25-09-2010 07:07:48
fb

 

Канадски студент, използвайки чертежи на Леонардо да Винчи, успя да осъществи първи полет в задвижван от човека самолет с махащи криле. С това бе реализирана хилядолетната мечтата на човка да лети като птица. Задвижваният без двигател орнитоптер на Тод Райхерт "Снежна птица" прелетя 145 м в Тотенхам, щата Онтарио в Канада. Очаква се Международната федерация по аеронавтика да потвърди рекорда му на своето заседание през октомври. Полетът продължил 19.3 сек. при средна скорост от 25.6 км/ч и е изпълнен на 2 август – съобщи на 24 септември ВВС в новините си от САЩ и Канада.

 

Тод Райхерт – докторант в Университета в Торонто, казва, че "Снежна птица" въплъщава завършека на едновековен блян в аеронавтиката". В свое изявление той изтъкна, че в миналото безброй мъже и жени са искали да полетят като птици, осланяйки се на своята собствена сила, а стотици, а може би и хиляди, са се опитвали да го постигнат.

 

Свръх леки материали

 

Орнитоптерът е изработен от въглеродни фибри и балсово дърво. Дължината на крилото му е 32 м, почти колкото на "Боинг 737", но целият тежи само 43 кг. За да бъде достатъчно олекотен, липсват механизми за излитане. Отделянето от повърхността се извършва чрез теглене с влекач. След това с помощта на краката си, Райхерт задвижва помпа, която придава на крилете махово движение. От екипа на конструктурите на орнитоптера казаха, че разполагат с телеметрични данни, с които могат да докажат, че тяхното изобретение е полетяло само. Идеите на да Винчи никога на се били потвърдени – заяви главният авиоконструктор Камерън Робертсън. Твърдим, че ние първи успяхме да го направим, защото разбрахме верния път. За да реализират своята мечта, екипът е трябвало да конструира крила с достатъчен мах и да преодолее масата на летателното тяло. Затова с наложило пилотът да отслабне с 8 кг.

 

Райхерт казва, че методът на "Снежн птица" не е практичен за придвижване, но целта е била друга – да засили физически телата им и да мобилизира мозъците им. Известно е, че Леонардо да Винчи е направил чертежите на своя орнитоптер около 1485 г., но едва през 1903 г. братята Райт направиха своя  първи полет, продължил 12 секунди, през които изминаха 37 м. През 1977 г. покритият с воал "Кондор" стана първият самолет, задвижван с човешка енергия, способен да бъде управляван. Дължината на неговият полет бе 1.6 км, осъществена на осем излитания. Всички опити преди полета на "Снежна птица" обаче са се свеждали главно до плъзгане по повърхността.


По статията работи:

Admin Admin