НАЧАЛО » ������

Студенти от Техническия университет създадоха първия български електромобил

Автомобилът ще представи страната ни в състезанието за икономия на гориво Shell Eco-marathon

fb
3E news
fb
10-10-2011 10:29:48
fb

Отборът на Технически университет – София спечели първо място в конкурса на Shell България и FullCharger България за проект на първи български студентски електромобил. Студентите получиха своята награда лично от министъра на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков. Техният проект за автомобил, задвижван от зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in), ще бъде финансиран от FullCharger България, за да представи страната ни в 28-мото издание на състезанието за икономия на гориво Shell Eco-marathon Европа 2012, което ще се проведе в периода 17-19 май в холандския град Ротердам.


Електромобилът на ТУ-София ще тежи около 120 – 125 кг и ще развива скорост от 30 – 40 километра в час. Батерия с мощност 600 – 700 вата ще захранва електрическия двигател който тежи едва 1,3 кг и е с големината на човешки юмрук, коментира капитанът на отбора Благой Бурдин.

 

В надпреварата участваха разработки на още два университета – ТУ – Варна и филиала на ТУ-София в Пловдив. За първи път свой проект прати и отбор от гимназисти. Това са представители на професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Чепеларе.


"Зелената енергия и електромобилите вървят ръка за ръка. Те са необходими една на друга, взаимосвързани са и са взаимоподпомагащи се", заяви Трайков. Той посочи, че през 2010 г. инвестициите в зелена енергия в световен мащаб са били с 1/3 повече, отколкото през 2009 г."


Министър Трайков добави, че до няколко седмици в София вече ще има зареждащи станции за електромобили. По думите му в Париж вече е започнал голям проект за отдаване под наем на електромобили за движение в градска среда и би било много добре, ако след време подобен проект се реализира и у нас.


"Всички прогнози показват, че 2012 г. ще бъде годината на масово навлизане на електромобили на международния пазар, а до 2015 г. ще има над 3 млн. електромобили с plug-in батерия в световен мащаб", коментира Весела Шаранкова, изпълнителен директор на Full Charger България. По думите й България има потенциал и възможности за производство на електромобили.

 

 

Всичките четири проекта, които участваха в тазгодишната надпревара, можете да видите тук.

 

Успехи


Вече четири години български студенти участват във финалите на международното състезание в надпреварата да изминат максимално разстояние с минимално количество енергия. До момента отборите ни се състезаваха в категориите за автомобили от "Градски тип" и "Прототипи" използвайки най-вече двигатели с вътрешно горене, задвижвани с бензин или хибридни двигатели. През 2011 г. отборът на ТУ-София зае рекордното в историята на българското участие в Shell Eco-marathon Европа 4-то място във финалното класиране в категорията "Градски тип" автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка. Със своя автомобил Lyna H2 студентите успяха да изминат 63 км с един киловат час енергия, което се равнява на около 480 км с еквивалента на един литър гориво. Колата на ТУ-София Lyna H2 бе първият студентски автомобил с този тип задвижване, направен в България.


Shell Eco-marathon


Shell Eco-marathon има 27 годишна история. Целта на състезанието е да поощри ученически и студентски отбори от гимназии и университети по цял свят да проектират, конструират и тестват енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с най-малко количество използвана енергия. Състезанието осигурява и уникална възможност за обмяна на опит за тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство е страст. Shell Eco-marathon е важна част от отговора на Shell на предизвикателството на устойчивата мобилност. Отборите се състезават в 2 категории:


- Категория "Прототипи", където изискванията за дизайн се фокусират върху намаляване на изоставането и оптимизиране на ефективността и се постигат с футуристични аеродинамични форми.


- Категория "Градски тип", където се състезават по-разпознаваемите "коли", които изглеждат и дават усещането за пътническо превозно средство.
Рекорди


Много значителни рекорди са били поставяни в дългата история на Shell Eco-marathon Европа. По време на състезанието в Европа през 2010 г. беше поставен исторически рекорд за най-дългото изминато разстояние с еквивалента на един-единствен литър гориво – впечатляващите 4 896.1 км. Най-доброто постижение при електромобилите с plug-in батерия, реализирано през 2011 г., е 233 км/kWh и принадлежи на отбора на техническо училище в Триер, Германия.


По статията работи: