НАЧАЛО » ������

Държавата национализира БФБ, за да я продаде

Общото събрание превърна фондовата борса в публично дружество

fb
3E news
fb
13-09-2010 01:54:31
fb

 

Министерството на финансите вече има дял от 50.05% в капитала на БФБ-София. Планираното увеличение със 715 хил. акции бе гласувано на Общото й събрание, съобщиха от Investor.bg. Досега министерството притежаваше 2,58 млн. акции в БФБ, което при общо 5.87 млн. книжа, издадени от борсата или дял от 43.97%. На събранието е било решено БФБ-София, да стане публично дружество, а до края на годината нейните акции да се търгуват на самата БФБ.
Към 30 юли 2010 акционери в борсовия оператор са 126 юридически лица с 5.48 млн. акции и 97 физически лица с 390 770 акции. Желателно е и ще се върви към по-голяма ангажираност на Министерството на финансите (към капиталовия пазар - бел. ред.), така че делът му да достигне 50% + 1 акция и държавата да има контролен пакет, бе казал тогава Асен Ягодин - председател на Съвета на директорите на борсата. Това щяло да гарантира интересите и на миноритарните акционерижираност на държавата. Според Любомир Бояджиев, член на Съвета на директорите на БФБ, ако държавата има само 44%, тя можело да бъде превзета от недобросъвестен инвеститор. Той бе заявил, че имало холдинги от Турция, Русия и България, които били потенциални кандидати за превземане на БФБ.
Но има и съмнения, че МФ вече има готов купувач на основния пакет акции от БФБ-София, който обаче иска гарантиран пълен контрол над управлението на борсата. Финансовият министър Симеон Дянков говореше, че разговаря със стратегически инвеститор за борсата и са налице опасения, че вече са се договорили и придобиването на мажоритарния пакет.  За да не изглежда, че БФБ увеличава капитала си заради евентуалната продажба, се изтъкват странни причини, че борсата без контролния пакет можела да стане плячка на недоброжелателен купувач. "Целта на Министерство на финансите е именно тази - реализиране на изход от инвестицията в БФБ, чрез продажба на контролиращ дял, бе отговорил членът на СД на БФБ и представител на МФ г-н Български в интервю за идеята за увеличение на капитала.


По статията работи:

Admin Admin