НАЧАЛО » ������

45% по-ниски такси за тротоарно право искат ресторантьори

В момента в София се плаща между 32 и 45 лв. на квадратен метър

fb
3E news
fb
24-05-2011 02:22:07
fb

Столичните ресторантьори искат да бъдат намалени таксите за тротоарно право с 40-45 на сто. В момента София е разделена на четири зони в зависимост от кварталите, като цените са между 32 и 45 лева на квадратен метър. В част от заведенията оборотът от външните маси не покрива инвестицията.

 

Собствениците на заведения в столицата обявиха пред bTV, че ще се вдигат на бунт срещу тротоарното право в София. Хората от бранша искат наполовина по-ниски цени за ползване на тротоарите, за да могат това лято да изнасят маси на открито. В момента повечето заведения ползват едва половината от външните си места, заради цените и кризата в бранша.

 

Ресторантьорите настояват за спешна среща в общината, от която да излязат с по-евтини такси и да спасят сезона. Техни представители напомнят, че прогнозите са за дъждовно лято, което съвсем ще обезсмисли да плащат много пари за външни маси.

 

Собствениците на заведения и търговски обекти, които имат маси, столове, фризери, хладилници на тротоарите, освен на общината, плащат и на МВР по 80 лв. на година. Таксата е за т. нар. съгласувателна процедура - търговецът представя лист с нарисувани маси, а КАТ му го подпечатва.
По статията работи:

Георги Вулов